Ο διοικητής των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ανέφερε ότι τα σχέδια μιας μικρής εκκλησίας Ευαγγελιστών στη Φλόριντα να κάψει το Κοράνι στις 11 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συμμαχικές δυνάμεις και να κάνουν ζημιά σε όλη τη διαδικασία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Πετρέους προειδοποίησε την Τρίτη ότι το σχεδιαζόμενο κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ταλεμπάν για λόγους προπαγάνδας. Όπως ο ίδιος τόνισε θα μπορούσε να προκαλέσει αντιαμερικανικά αισθήματα όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ανέφερε κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια των δυνάμεων στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε το κάψιμο του Κορανίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση «με όλες τις αξίες που υπερασπιζόμαστε και για τις οποίες πολεμάμε». Ο κύριος Ρασμούσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξέφρασε επίσης την αντίθεση της στα σχέδια της εκκλησίας τα οποία συμπίπτουν με την ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, περιέγραψε την συγκεκριμένη ενέργεια ως «πράξη ασέβειας». Το παραπάνω σχόλιο έκανε η κυρία Κλίντον κατά την διάρκεια δείπνου που παρέθεσε για να τιμήσει το Ιφτάρ, που είναι η διακοπή της νηστείας κατά την διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων που διεξάγεται το Ραμαζάνι.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Έρικ Χόλντερ χαρακτήρισε το σχέδιο της εκκλησίας «ηλίθιο και επικίνδυνο». Αξιωματούχος του Υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι ο κύριος Χόλντερ έκανε το σχόλιο μετά από ιδιωτική συνάντηση που είχε με θρησκευτικούς ηγέτες για να συζητήσει το θέμα της βίας κατά των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Φίλιπ Κράουλι, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απεχθής, ακατάλληλη και δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Η εκκλησία Dove World Center, στη Φλόριντα, ανέφερε ότι σχεδιάζει να κάψει αντίτυπα του Κορανίου για να τιμήσει την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο πάστορας της εκκλησίας, Τέρι Τζόουνς, δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις του Στρατηγού Πετρέους, αλλά η εκκλησία θα προχωρήσει στο κάψιμο του Κορανίου. Η αμερικανική πρεσβεία στη Καμπούλ καταδίκασε τη σχεδιαζόμενη ενέργεια ως «πράξη ασέβειας» προς το Ισλάμ.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο