Σε παρέμβαση του στη συζήτηση που αφορά το νέο Σ/Ν του ΥΠΕΘΑ ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης ανέφερε: «κ. Υπουργέ, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η σκέψη σας κινείται για το καλό του στρατεύματος. Ίσως όμως η ταχύτητα της εισόδου του Νομοσχεδίου στη Βουλή έχει αφήσει πολλά κενά. Κενά που έχουν δημιουργήσει μία αναστάτωση στο στράτευμα. Τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει όταν έχει απέναντί του το κομμάτι εκείνο του ελληνικού λαού, το οποίο προτάσσει παντός άλλου την αξιοπρέπειά του. Εδώ θίγεται η αξιοπρέπειά του. Πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να συγκεκριμενοποιήσετε ορισμένα πράγματα. Στο άρθρο 14 τα παραπέμπετε όλα σε ένα μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό δημιουργεί μια ασάφεια, έναν προβληματισμό και, εν τέλει, σε όλους εμάς που πιστεύουμε σε μίας μορφής παράλληλη επετηρίδα, έναν μεγάλο ενδοιασμό κατά πόσο μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε.

Δώστε κάτι συγκεκριμένο. Τώρα αισθάνονται μία “λαιμητόμο”. Πιστεύουν ότι οι “ημέτεροι” έχουν ελπίδες. Δεν είναι όλοι ημέτεροι. Υπάρχουν αξιωματικοί που θέλουν να βασίζονται στη δική τους αξία, στη δική τους κατάρτιση και όχι στο βαθμό γνωριμίας που έχουν με τα διάφορα κομματικά και πολιτικά γραφεία. Προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να δώσετε αφενός μία ελπίδα σε αυτούς, να τους πείσετε ότι αύριο δεν τους περιμένει μία “λαιμητόμος” αναλόγως των γνωριμιών που έχει ο νεότερος από αυτούς και αφετέρου μία σιγουριά σε εμάς για το τι θα γίνει. Πιστεύω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας σοβαρός και ευθύς πολιτικός. Ο επόμενος όμως; Ποιος εγγυάται για τον επόμενο; Και να σας θυμίσω ότι όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας εξαφανίστηκαν από αυτή εδώ την Αίθουσα. Υπάρχει, λοιπόν, μία ιδιαίτερη ευαισθησία, δώστε κάτι συγκεκριμένο. Δώστε μας τουλάχιστον τον κεντρικό άξονα του Προεδρικού Διατάγματος. Εξυπηρετεί και το στράτευμα και το νομοσχέδιό σας».

Σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, κ. Βενιζέλου, ο οποίος επεχείρησε να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο του άρθρου 14 που παραπέμπει σε μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα το σύστημα αξιολόγησης, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε:

«Μην μας πείτε τις λεπτομέρειες. Το “σκελετό”, όμως, (του Προεδρικού Διατάγματος) υποχρεούστε να τον δώσετε. Επίσης δεσμευτείτε, με την ευθύτητα που σας διακρίνει, ότι θα φέρετε το περιεχόμενό του στην Επιτροπή Αμύνης της Βουλής και δεν θα το περάσετε με την απλή πλειοψηφία που διαθέτετε, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία. Να υπάρχει τουλάχιστον η γνώμη και η άποψη και των άλλων κομμάτων. Δεν είναι ένα “θέμα καθημερινότητας”, μιλάμε για το μέλλον του στρατεύματος, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κομβική, που όλοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Δώστε μας μία δέσμευση για να μπορούμε και εμείς ευθέως να πούμε στους δικαίως ανησυχούντες αξιωματικούς το τι πρόκειται να γίνει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε ότι το περιεχόμενο του ΠΔ το οποίο θα εξειδικεύει τα κριτήρια για κάθε κλάδο και κάθε ειδικότητα θα τεθεί υπ’ όψιν του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπου θα γίνει ευρεία συζήτηση με στόχο τη συναίνεση.

Κάντε ένα σχόλιο