O πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση των μάχιμων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι ο Ιρακινός λαός αναλαμβάνει τώρα την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας του.

Σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο τη Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους άνδρες και τις γυναίκες των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι έχουν θυσιάσει πολλά, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους. Πάνω από 4.400 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι επικοινώνησε και με τον προκάτοχο του, Τζώρτζ Μπούς, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή η διαφωνία του με τον κ. Μπούς στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Επίσης ο κ. Ομπάμα ζήτησε απ’ την ηγεσία του Ιράκ «να κινηθεί γρήγορα» για τον σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Πάντως περίπου 50 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ για να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και να βοηθούν τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας σε συγκεκριμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πάντως ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε στην ομιλία του ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2011, όπως προβλέπεται από την συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ.

YouTube Preview Image

VOA

Κάντε ένα σχόλιο