Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Ιράν παρεμποδίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση του πυρηνικού του προγράμματος, αρνούμενο να χορηγήσει σε επιθεωρητές της Υπηρεσίας πρόσβαση σε πληροφορίες που χρειάζονται για να καθορίσουν αν η Τεχεράνη συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας αναφέρει ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Τεχεράνη αρνείται να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με πιθανές μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών για ανάπτυξη πυρηνικής πυραυλικής κεφαλής.

Η Διεθνής Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί με πάγια αιτήματα των επιθεωρητών της και ότι οι επανειλημμένες διαφωνίες της Τεχεράνης ως προς την αποστολή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας, δεν την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει.

Από τη πλευρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, διέψευσε τις καταγγελίες για εκφοβισμό των επιθεωρητών και για απαγορεύσεις στην είσοδο τους στη χώρα και χαρακτήρισε την έκθεση «μη εξισορροπημένη».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η έκθεση «προβληματίζει» και αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο