Η Αμερικανική και άλλες δυτικές αποστολές αποχώρησαν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ιρανού Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την Πέμπτη, όταν ανέφερε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο» πιστεύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κύριος Αχμαντινετζάντ είπε στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μια τρομοκρατική οργάνωση ήταν πίσω από τους αεροπειρατές αυτοκτονίας που χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

Άλλη μια θεωρία, είπε ο Πρόεδρος του Ιράν, είναι ότι κάποιοι, «στους κόλπους της Αμερικανικής κυβέρνησης», ενορχήστρωσαν τις επιθέσεις για να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία της αμερικανικής οικονομίας και να σώσουν το «σιωνιστικό σύστημα» του Ισραήλ, όπως το χαρακτήρισε.

Ο Ιρανός Πρόεδρος μίλησε επίσης και για τις απειλές αμερικανικών θρησκευτικών ομάδων να κάψουν το Κοράνι, χαρακτηρίζοντας τες πράξεις του «κακού». Κρατώντας αντίτυπα του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων και της Βίβλου ο κύριος Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι ιρανοί σέβονται και τις δύο θρησκευτικές παραδόσεις.

Η αντίδραση της Αμερικανικής αποστολής στα ΗΕ ήταν άμεση και αναφέρει ότι αντί να παρουσιάσει το όραμα του Ιρανικού λαού ο κύριος Αχμαντινετζάντ για άλλη μια φορά «επέλεξε να εκτοξεύσει ανούσιες θεωρίες συνομωσίας και αντισημιτικές ύβρεις».

VOA

Κάντε ένα σχόλιο