Οι φοροαπαλλαγές και σε ποιους θα δοθούν είναι το θέμα που μονοπωλεί τη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και ηγετών των Ρεπουμπλικανών. Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να τις προσφέρει μόνο στη μεσαία τάξη, ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα επιμένει ότι πρέπει να δοθούν σε όλους, ακόμα και στους πλούσιους.

YouTube Preview Image

Καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου η διαμάχη φουντώνει.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα διάλεξε ένα ασυνήθιστο χώρο αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει για την οικονομία, τον κήπο ιδιωτικής κατοικίας σε προάστιο της Ουάσιγκτον. Το μήνυμα του ήταν ότι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών μπλοκάρουν τις φοροαπαλλαγές για το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών, εκτός και εάν αυτές δοθούν και στους πλούσιους. «Ακόμα τσακωνόμαστε με τον John Boehner και τον Mitch McConnell για το 2 με 3 % του αμερικανικού πληθυσμού», επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Οι φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Μπους αναμένεται να εκπνεύσουν στα τέλη αυτού του χρόνου. Και ο αμερικανός Πρόεδρος θέλει να παρατείνει τις απαλλαγές αυτές για όσες οικογένειες βγάζουν κάτω από 250 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, περίπου 190.000 Ευρώ. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονταν σχεδόν έτοιμοι να συμφωνήσουν μετα από δήλωση του ηγέτη της μειοψηφίας στην Βουλή John Boehner.

«Αν η μόνη μου επιλογή είναι να ψηφίσω παράταση φοροαπαλλαγών για όσους βγάζουν κάτω από 250.000, φυσικά και θα το κάνω» δηλωσε ο Boehner.

Κανείς όμως δεν τον ακολούθησε. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι κάνουν διακρίσεις μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων Αμερικανών.

«Αυτή θα είναι η χαριστική βολή, να επιβάλουν υψηλή φορολογία στους ανθρώπους που μπορούν να μας βγάλουν από την ύφεση διευρύνοντας τις επιχειρήσεις τους και δημιουργώντας θέσεις εργασίας», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Οι Δημοκρατικοί όμως λένε ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικανών θα επιβαρύνει με 700 δισεκατομμύρια δολάρια το έλλειμμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Και ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Richard Durbin πιστεύει ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί ένα τέτοιο βάρος. «Θέλουν οι εκατομμυριούχοι να πάρουν απαλλαγές 100.000 δολαρίων», δήλωσε με ο Durbin .

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις φορολογικές περικοπές για τη μεσαία τάξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα: «Πρέπει να εγκριθούν αυτή την εβδομάδα». Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να πείσει και μέλη του κόμματός του, ειδικά τον συντηρητικό Δημοκρατικό βουλευτή Gerry Connelly. «Με την εύθραυστη οικονομική κατάσταση που επικρατεί όλες οι φοροαπαλλαγές που τέθηκαν σε εφαρμογή επί κυβέρνησης Μπους πρέπει να παραταθούν προσωρινά», τόνισε ο δημοκρατικό βουλευτής.

Το θέμα των φοροαπαλλαγών μπορεί να αποβεί αποφασιστικής σημασίας για τις ηγετικές ικανότητες του Προέδρου Ομπάμα. Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την υψηλή ανεργία και τον αργό ρυθμό ανάκαμψης.

Και είναι πιθανό στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικανοί να καταφέρουν να υπερισχύσουν στη Βουλή.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο