Νέο βιβλίο περιγράφει βαθιές διαφωνίες μεταξύ των ανώτερων συμβούλων του Προέδρου Ομπάμα για το θέμα της στρατηγικής στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι κλειδιά της Αμερικανικής κυβέρνησης διατηρούν αμφιβολίες για την επιτυχία του νέου σχεδίου.

Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπόμπ Γούντγουωρντ, με τίτλο “Obama’s Wars”, “Οι πόλεμοι του Ομπάμα”, δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Washington Post και New York Times. Ο κ. Γούντγουωρντ έχει βασίσει το βιβλίο του σε σειρά συνεντεύξεων που πήρε από τον κ. Ομπάμα και ανώτερους συμβούλους του για το θέμα της στρατηγικής του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα του βιβλίου ο Πρόεδρος Ομπάμα προωθούσε στρατηγική «εξόδου» και ήθελε να αποφύγει μακροπρόθεσμη «αναδιάρθρωση του κράτους» του Αφγανιστάν, αλλά ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του προσέφεραν μόνο προτάσεις για αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων κατά των Ταλεμπάν.

Τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος συμφώνησε να στείλει άλλες 30 χιλιάδες στρατιώτες, αλλά ανακοίνωσε και χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, φέρεται στο βιβλίο να αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, υποβάθμισε την σοβαρότητα των διαφωνιών στους κόλπους του περιβάλλοντος Ομπάμα και δήλωσε ότι το νέο βιβλίο αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό και τον δυναμισμό της διαδικασίας που οδήγησε στην νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο