Μιλώντας στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που οργανώνεται στη Γάνδη με πρωτοβουλία της Βελγικής Προεδρίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε, κατ’ αρχάς, τα γενικότερα στρατηγικά προβλήματα της Ε.Ε., που ακόμα και μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν έχει βρει τον βηματισμό της στη διεθνή σκηνή και δεν έχει διαμορφώσει μια ορατή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλες αμυντικές δαπάνες που οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχει μία περιφερειακά εντοπισμένη απειλή και ένα μειωμένο αίσθημα εξωτερικής ασφάλειας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, γι’ αυτό και παρατηρείται η αντίφαση η κοινωνία να ζητά ταυτόχρονα μείωση των αμυντικών δαπανών αλλά και διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, στην ανάγκη να εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία για τις αμυντικές προμήθειες λαμβάνοντας υπόψη μια θεμελιώδη διάκριση που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ μεταξύ πωλητριών και αγοραστριών χωρών, καθώς το 80% των αμυντικών προμηθειών βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, αλλά είναι διαφορετικό αυτό να συμβαίνει στο εσωτερικό μια χώρας και διαφορετικό να συμβαίνει διακρατικά.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης να συνδεθεί η συζήτηση που διεξάγεται στο ΝΑΤΟ για το νέο αμυντικό δόγμα και τη νέα δομή δυνάμεων με τη συζήτηση για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ. Αναφέρθηκε στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία που εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ρόλο που μπορούν να παίξουν δομές όπως η HELBROC, η Ευρωπαϊκή Ταξιαρχία Μάχης που συγκροτείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, και τάχθηκε υπέρ κάθε πρότασης για την ύπαρξη κοινών δεξαμενών σε αμυντικά μέσα (pooling & sharing) θέτοντας το ερώτημα αν αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο για ευρωπαϊκές αποστολές τύπου ATALANTA ή αν μπορούν να χρησιμοποιούνται και για εθνικούς σκοπούς και κυρίως για την προάσπιση των εθνικών συνόρων τα οποία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ.

Την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας στη Γάνδη κήρυξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπόι, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος λαίδη Άστον συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του (μεταξύ των οποίων αυτοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Βελγίου), για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την έκθεση Defensys όπου θα μετάσχουν αρκετοί ομόλογοί του στις 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Κάντε ένα σχόλιο