Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για την συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στα πλαίσια των τακτικών διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους συμμάχους για την προώθηση κοινών στόχων και προς αναγνώριση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε σθεναρή υποστήριξη προς τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και εξήρε τον δυναμικό ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού της. Είπε επίσης ότι εκτιμά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Παπανδρέου για την προώθηση της ένταξης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις Ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και στα Σκόπια να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για την διευθέτηση της διαφοράς τους γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου εξέτασαν επίσης την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τρόπους για το πώς οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου θα μπορέσουν να ενταχθούν πλήρως στην Ευρώπη και να συμβιώσουν ελεύθερα και ειρηνικά.
Στην συνάντηση Παπανδρέου-Μπάϊντεν εξετάστηκε και η κατάσταση στην Κύπρο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη προς τις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο κοινότητες του νησιού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού για την επανένωση τους στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες από μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας για ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου εξέτασαν επίσης το Μεσοανατολικό, τονίζοντας την υποστήριξή τους προς τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κι επισήμαναν την ανάγκη οι δύο πλευρές να συνεχίσουν την ειρηνευτική διαδικασία μέχρις ότου καταλήξουν σε συμφωνία για την ύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή. Ο Αντιπρόεδρος Μπάϊντεν επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και δίχως όρους με τα ψηφίσματα που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με την ομάδα των 5+1.

Κάντε ένα σχόλιο