Ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στα πρόθυρα της σύναψης συμφωνίας για την πώληση στην Ριάντ οπλικών συστημάτων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Παράλληλα, εξετάζουν την δυνατότητα αναβάθμισης των ναυτικών και αντιπυραυλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας. Η αναβάθμιση θα μπορούσε να στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο για τα σχέδια του να προμηθεύσει την Ριάντ με προηγμένα μαχητικά αεριωθούμενα και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η εφημερίδα World Street Journal, η οποία πρώτη έκανε την σχετική αποκάλυψη την Κυριακή, σημείωσε ότι η συμφωνία διαμορφώνονταν επί μήνες και όταν υπογραφεί θα δρομολογήσει την μεγαλύτερη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων που έχει γίνει ποτέ. Η συμφωνία θεωρείται τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής που σκοπεύει στη στήριξη των Αράβων συμμάχων κατά του Ιράν.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι με την σχετική επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου, που αναμένεται να γίνει σε μια με δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Σαουδική Αραβία να αγοράσει περίπου 84 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και να αναβαθμίσει 70 άλλα. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση τριών τύπων ελικοπτέρων και συγκεκριμένα 70 Απάτσι, 72 Μπλακ Χοκ και 36 Λιτλ Μπερντς. Το Κογκρέσο υποχρεούται να εξετάσει πλήρως την συμφωνία αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωσή του από την κυβέρνηση Ομπάμα.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο