Δεν είναι εύκολο να πείσει κανείς τους Αστυνομικούς και τους Στρατιωτικούς ότι τα επιδόματα και οι προαγωγές τους πρέπει να περικοπούν λόγω οικονομικών δυσχερειών. Έτσι το Εκουαδόρ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την εξόρμηση στρατιωτών και αστυνομικών στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών, ενώ έριξαν και δακρυγόνο στον Πρόεδρο της χώρας, Ραφαέλ Κορέα.

Ο κύριος Κορέα είχε συνάντηση με τους διαδηλωτές έξω από κτήριο της αστυνομίας στο Κουίντο, όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να τον σπρώχνουν, ενώ ένα δακρυγόνο εκτοξεύτηκε από το πλήθος και προσγειώθηκε δίπλα στον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος Κορέα προκάλεσε τους διαδηλωτές να τον σκοτώσουν, πριν τελικά απομακρυνθεί από τους σωματοφύλακες του που τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, από όπου κατηγόρησε τους διαδηλωτές για προσπάθεια πραξικοπήματος. Σε τηλεφωνικές δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο κ. Κορέα επεσήμανε ότι αντάρτες αστυνομικοί προσπάθησαν να μπουν στο δωμάτιο του στο νοσοκομείο από τη σκεπή.

Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν την βία και την ανομία και υποστηρίζουν πλήρως τον Πρόεδρο Κορέα και την Δημοκρατία του Εκουαδόρ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι ο γ.γ. ανησυχεί για την ασφάλεια του Προέδρου του Εκουαδόρ.

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί την Πέμπτη κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της χώρας, έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων και απέκλισαν τους βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας. Το αεροδρόμιο ξανάνοιξε αργότερα.

Οι ένστολοι εργαζόμενοι είναι εξαγριωμένοι από τις περικοπές δαπανών που περιλαμβάνουν μείωση των μπόνους και διακοπή των προαγωγών.

Ο κύριος Κορέα υπεραμύνεται των περικοπών υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες ενώ ανέφερε ότι επηρεάζουν ολόκληρη την κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο