Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την απόπειρα εμβολισμού σκάφους του λιμενικού από τουρκική φρεγάτα σας το ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι το εν λόγω θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική ερώτηση με ΑΠ:4589/6-10-2010.

Ακόμη το ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι πέραν των ανωτέρω όμως, ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια αποσιώπησης κάποιου συμβάντος. Η ενημέρωση της Βουλής από το ΥΠΕΘΑ είναι ενδελεχής και συνεχής.

Κάθε παραβατική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με κάθε κατάλληλο τρόπο ώστε και τα εθνικά συμφέροντα να προστατεύονται και τεχνητές εντάσεις να μην κλιμακώνονται.

Ερώτηση 4590/6-10-10 της Βουλής των Ελλήνων

Μία μόλις εβδομάδα μετά την βόλτα τουρκικής κορβέτας στον Αργοσαρωνικό υπό το πρόσχημα «αβλαβούς διέλευσης», νεοτουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες, που θα μπορούσε όμως να έχει τραγικές συνέπειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έφερε στην δημοσιότητα το έγκυρο ιστολόγιο defencenet.gr, τις οποίες συνόδευσε με αποκλειστικές φωτογραφίες, η τουρκική φρεγάτα F-492 Gemlik κινήθηκε με ταχύτητα εναντίον του περιπολικού 070 του ΛΣ, λίγο έξω από την Ψέριμο, με εμφανή πρόθεση να το εμβολίσει. Οι προσπάθειες του περιπολικού να επικοινωνήσει στην συχνότητα κινδύνου με την φρεγάτα που κατευθυνόταν εναντίον του, απέβησαν μάταιες. Ο Κυβερνήτης του ΛΣ 070, ενώπιον του άμεσου κινδύνου, αναγκάσθηκε να ξεκινήσει, πάση δυνάμει ελιγμούς, επιτυγχάνοντας τελικά να αποφύγει τον εμβολισμό για λιγότερο από 50 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό περιπολικό παρακολουθούσε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα που ξεκίνησε από τη Γαλλία και θα κατέληγε στο τουρκικό λιμάνι του Didim και ως εκ τούτου είχε πλησιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, χωρίς όμως να εισέλθει εντός αυτών. Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, θα επρόκειτο περί αβλαβούς διέλευσης, που σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογούσε επιθετική κίνηση εκ μέρους της άλλης πλευράς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Για ποιο λόγο αποσιωπήθηκε το συμβάν από την Ελληνική Κυβέρνηση;
2. Πώς προτίθεται να αντιδράσει στις επικίνδυνα κλιμακούμενες προκλήσεις των τούρκων, πέραν από την συνήθη και μονότονα επαναλαμβανόμενη από υπουργικά χείλη θέση, ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα»;
3. Θα πρέπει άραγε να θρηνήσουμε νέα θύματα, στη θάλασσα αυτή τη φορά, για να ξυπνήσει η Κυβέρνηση από τον μακάριο ύπνο της;

O Βουλευτής

Ιωάννης Κοραντής

Κάντε ένα σχόλιο