Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Defensys-2010 παρέστη στα εγκαίνια της όπου ο κ. Ε.Βενιζέλος έδωσε την εξής ομιλία: «Κύριοι υπουργοί και αγαπητοί φίλοι, κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κύριε Νομάρχη, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Επιτρέψτε μου, πριν από οτιδήποτε άλλο, να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ήταν σήμερα εδώ προκειμένου να εγκαινιάσει αυτός την πρώτη διοργάνωση της Defensys.Δυστυχώς, μια μικρή αδιαθεσία δεν του επέτρεψε να παραστεί ούτε στη σημερινή μεγάλη παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ούτε στα εγκαίνια της έκθεσής μας και με παρεκάλεσε να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του στους κυρίους υπουργούς που ηγούνται των αντιπροσωπειών των χωρών τους, στους επικεφαλείς των άλλων κρατικών αντιπροσωπειών και στους κυρίους πρέσβεις, καθώς και τις θερμές του ευχές για την επιτυχία της Defensys.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα η παρουσία πολλών ομολόγων μου υπουργών Άμυνας χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, χωρών της περιοχής μας, της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών από άλλες μακρινότερες περιοχές, που μας κάνουν την τιμή να είναι σήμερα εδώ και θέλω να τους διαβεβαιώσω πως θεωρώ την παρουσία τους δείγμα φιλίας. Γνωρίζω πως η παρουσία τους εδώ σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν μεταξύ τους και μαζί μας προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την Defensys ως ένα Partenariat, όχι μόνο μεταξύ επιχειρήσεων του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και μεταξύ κυβερνήσεων που έχουν την ευθύνη για την άσκηση της αμυντικής πολιτικής αλλά και της αμυντικής βιομηχανικής πολιτικής.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους κυρίους πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες τους, ηγούνται αντιπροσωπειών τους, διασφαλίζουν με την παρουσία τους την καλή διμερή συνεργασία και μας επιτρέπουν να επιτελέσουμε τον στόχο μας που είναι πάντα κατά βάθος να προστατεύουμε την ειρήνη και την σταθερότητα.

Κυρίες και κύριοι, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, ιδίως όταν γνωρίζει τον παγκόσμιο χάρτη των εκθέσεων αυτού του χαρακτήρα, γιατί μία ακόμη έκθεση, όπως η Defensys, και μάλιστα μια τέτοια περίοδο οικονομικής και ειδικότερα δημοσιονομικής κρίσης. Η απάντηση είναι πως αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την Defensys κατ’ αρχάς για έναν πάρα πολύ πρακτικό λόγο: διότι η χώρα μας ήταν ούτως ή άλλως εγγεγραμμένη στον χάρτη των εκθέσεων άμυνας και ασφάλειας και έπρεπε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε η συμμετοχή μας πλέον να γίνεται με τον καλύτερο, τον διαφανέστερο, τον επισημότερο τρόπο, μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον κρατικό εκθεσιακό φορέα, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη HELEXPO, που είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της οργανωτικής επιτροπής της Defensys. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, που μέσω του Διαβαλκανικού και Παραευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου, συγκροτεί τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της πραγματικής οικονομίας της πόλης και της περιοχής σε αυτό το γεγονός, που για μας είναι πρωτίστως οικονομικό και αναπτυξιακό, αλλά βεβαίως και πολιτικό.

Επιπλέον, η Ελλάδα -η οποία βιώνει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της την δημοσιονομική της ανασυγκρότηση, καθώς οφείλει, ως κράτος-μέλος της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ, να τηρεί πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες- εξακολουθεί να είναι μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που υπερβαίνει το όριο του 2% του ΑΕΠ από πλευράς αμυντικών δαπανών. Ο αμυντικός μας προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικός, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας εξακολουθεί παρά τους περιορισμούς και τις εκλογικεύσεις να κινείται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ. Είμαστε μία χώρα, γνωστή ως «αγοράστρια χώρα» στις αγορές αμυντικού υλικού και έχουμε κάθε λόγο να διασφαλίσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες ώστε να μην είμαστε απλώς παθητικός δέκτης προτάσεων αλλά να μπορούμε να διαμορφώσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας κοινοπραξίες, τα δικά μας δίκτυα και εν πάσει περιπτώσει είναι απολύτως αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της περικοπής των αμυντικών προϋπολογισμών σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, να οργανώσουμε fora διαφάνειας, έτσι ώστε όλα να γίνονται με ορατό, ελέγξιμο και εκλογικευμένο τρόπο.

Γι’ αυτό η Defensys δεν είναι απλώς και μόνο ένα εκθεσιακό γεγονός. Είναι ταυτόχρονα κι ένα forum υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουμε την ευκαιρία αύριο να συζητήσουμε με τη συμμετοχή συναδέλφων μου Υπουργών Άμυνας, εκπροσώπων σημαντικών φορέων της αμυντικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, τη σχέση ακριβώς ανάμεσα στην οικονομική κρίση που περνάμε και τους εξοπλισμούς. Πώς μπορούν αυτές οι δύο παράμετροι να αντικριστούν, να συμβιβαστούν, να αξιολογηθούν από κοινού.

Διαλέξαμε τη Θεσσαλονίκη ως τόπο φιλοξενίας της Defensys γιατί εκτός του ότι εδώ εδρεύει η ΔΕΘ, ο επίσημος κρατικός εκθεσιακός φορέας, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που συνδέεται για διάφορους ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους και με το ΝΑΤΟ και με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει το ιστορικό Γ’ Σώμα Στρατού, το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί ως NDC-GR και το οποίο το 2012 θα συγκροτήσει το επιτελείο της NRF, της ΝΑΤΟϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, με τη συμμετοχή πολλών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που ήδη από τώρα στελεχώνουν το διεθνές επιτελείο του NDC-GR. Θέλω λοιπόν με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και προς τις χώρες που μετέχουν και προς τις χώρες που θα μετάσχουν, ώστε να συγκροτηθεί το επιτελείο της NRF το 2012.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη έχει γραφτεί στην ιστορία των θεσμών και των συνόδων της ΕΕ με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2003, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ελληνικής προεδρίας, έχει συνδεθεί με την Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που αποφάσισε, μεταξύ άλλων, και την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και χαιρόμαστε γιατί υπάρχει αυτή η θετική σύμπτωση.

Όλα αυτά τα θέματα συνδέονται και με άλλες, στρατιωτικού χαρακτήρα δραστηριότητες, όχι ακριβώς της περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά κοντινών μας περιοχών: η Θεσσαλία –η Λάρισα- φιλοξενεί την έδρα της HELBROC, της δύναμης που συγκροτείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, και ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε την επόμενη χρονιά στην ίδια περιοχή το επιτελείο της SEEBRIG, της στρατιωτικής δύναμης που συγκροτείται στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών της ΝΑ Ευρώπης, της SEEDOM, και χαίρομαι γιατί είναι σήμερα παρόντες συνάδελφοι υπουργοί με τους οποίους μετέχουμε στην διαδικασία αυτή.

Υπάρχουν λοιπόν ιστορικές, γεωγραφικές εξηγήσεις για την επιλογή της Θεσσαλονίκης, που επιπλέον είναι μια πόλη της ιδιωτικής οικονομίας, μια πόλη της μεταποίησης, μια πόλη που έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενεί τέτοιου είδους γεγονότα. Όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψη της και η τρέχουσα βελγική προεδρία της ΕΕ. Και χαίρομαι γιατί μας τιμά με την παρουσία της μέσω του συναδέλφου μου, του Υπουργού Άμυνας του Βασιλείου του Βελγίου, του κ. Pieter De Crem, ο οποίος εκ μέρους της βελγικής προεδρίας παρακολούθησε σήμερα και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Κυρίες και Κύριοι, φιλοδοξούμε η Defensys να λειτουργήσει κάπως διαφορετικά, σε σχέση με άλλες εκθέσεις του είδους. Οι γνώστες των θεμάτων αυτών γνωρίζουν ότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός αυτών των εκθέσεων. Άρα θέλουμε η Defensys να κομίσει κάτι διαφορετικό. Επιστρατεύσαμε προς τον σκοπό αυτό όλα τα διμερή εμπορικά επιμελητήρια που λειτουργούν στη χώρα μας. Τα επιμελητήρια ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη προθυμία, αναλαμβάνοντας να λειτουργήσουν ως γέφυρες με τον εμπορικό, τον παραγωγικό χώρο της αντίστοιχης χώρας. Και αυτό έχει αποδώσει καρπούς, οι οποίοι φαίνονται στην διοργάνωση της έκθεσης, στον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων κι έτσι καλύπτουμε νομίζω με έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο την εμπορική και επιχειρηματική όψη της Defensys.

Από την άλλη μεριά, θέλω να ελπίζω ότι αύριο, κατά τη διάρκεια του High Level Forum που οργανώνουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθούν από όλους τους οργανισμούς και όλους τους φορείς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

Επανέρχομαι στο ζήτημα του Partenariat γιατί θέλουμε η Defensys να λειτουργεί πράγματι ως ένα σημείο συνάντησης, έγκυρο, διαφανές, αποτελεσματικό. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα που προμηθεύεται αμυντικά υλικά. Διαθέτει έναν αξιόλογο ιστό αμυντικής βιομηχανίας. Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, του ιδιωτικού πρωτίστως τομέα, είναι παρούσες εδώ, έτοιμες να συζητήσουν, έτοιμες να αξιολογήσουν ιδέες και προτάσεις συνεργασίας, έτοιμες να προτείνουν δικά τους σχέδια. Συμμετέχουν στην ομάδα αυτή και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, έτοιμες να ακούσουν προτάσεις και για το δικό τους μέλλον. Γιατί όπως έχουμε αποφασίσει με τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, και τον συνάδελφό μου Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε λίγες μέρες θα οριστούν διεθνείς σύμβουλοι που θα έχουν ως βασική αποστολή να μελετήσουν προτάσεις και ιδέες για το μέλλον αυτών των εταιριών. Άρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα η οποία μπορεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα.

Χαίρομαι, επίσης, γιατί τα εγκαίνια της Defensys πραγματοποιούνται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και κατ’ επέκταση για το μέλλον όλου του ελληνικού ναυπηγικού και ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Η Ελλάδα έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την διεθνή στρατηγική ναυπηγική βιομηχανία. Το πρόγραμμα της κατασκευής των υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει εξ ορισμού διεθνή χαρακτήρα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες της Μεσογείου, για τις χώρες της ΕΕ και νομίζω ότι είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων που μπορεί να αποκτήσει η επιτόπια τεχνολογική και βιομηχανική βάση στο πλαίσιο και της νέας Οδηγίας, που είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε στην έννομη τάξη των κρατών-μελών της ΕΕ, της νέας Οδηγίας για τις αμυντικές προμήθειες, που η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη να μεταφέρει στην εθνική έννομη τάξη της το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Άρα, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις η συνάντησή μας αυτή να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον εμπορικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, στρατιωτικό και εν τέλει πολιτικό γεγονός.

Νομίζω ότι η σημερινή μέρα, η παρουσία των αντιπροσωπειών, η παρουσία των εκθετών τους οποίους ευχαριστώ και συγχαίρω, δίνει ένα καλό μήνυμα, συγκροτεί έναν καλό οιωνό. Και με αυτές τις σκέψεις, αφού επαναλάβω τις ευχαριστίες μου προς την Οργανωτική Επιτροπή, προς την ΔΕΘ, προς την HELEXPO, προς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα μου επιτρέψετε, στο όνομα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του κ. Κάρολου Παπούλια, να εγκαινιάσω και επισήμως την πρώτη διοργάνωση της Defensys, της έκθεσης αμυντικού υλικού και υλικού ασφάλειας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Κάντε ένα σχόλιο