28/10/1912: Ο Ελληνικός Στρατός Ηπείρου καταλαμβάνει τα Πέντε Πηγάδια (στενωπός στη μέση της διαδρομής Ιωαννίνων – Άρτας) και το χωριό Κλεισούρα.28/10/1920: Υπογράφεται η Συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία λύνεται το Αδριατικό Πρόβλημα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία. Αν και η επίλυσή του συνδεόταν, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Συνδιάσκεψης της Ειρήνης των Παρισίων, με τη δημοσίευση της απόφασης για παραχώρηση της Βόρειας Ηπείρου στην Ελλάδα, ωστόσο εξαιτίας της εχθρικής στάσης της Ιταλίας και των ελληνικών περισπασμών, το θέμα της Βόρειας Ηπείρου παραπέμφθηκε και πάλι στη Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών.
28/10/1921: Η Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών κατακυρώνει στην Αλβανία ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο.
28/10/1940: “Στις 03.00 επιδίδεται, από τον πρέσβυ της Ιταλίας στην Αθήνα Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο, με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητεί “”το δικαίωμα να καταλάβη δια των Ενόπλων αυτής Δυνάμεων, κατά την διάρκειαν της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους””. Απέναντι σε αυτή την ιταλική φασιστική απαίτηση, που ουσιαστικά θα σήμαινε την υποταγή της χώρας στην Ιταλία, η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού της, απαντά το ιστορικό “”ΟΧΙ””. Στις 04.00 ο Διοικητής της VIII Μεραρχίας, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, πληροφορείται τηλεφωνικά από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την παρακάτω ανακοίνωση: “”Ο Ιταλός Πρεσβευτής την 03.00 δια διακοινώσεώς του προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, εζήτησε να εισέλθωσι, σήμερον την 6ην πρωινήν, τα ιταλικά στρατεύματα εις το ημέτερον έδαφος και ότι εν περιπτώσει αρνήσεως θα εισέλθωσι δια της βίας. Η Κυβέρνησις απέρριψε την αίτησιν ταύτην του Ιταλού Πρέσβεως και διατάσσει αvτίστασιν μέχρις εσχάτων””.”
28/10/1940: Στις 05.30, δηλαδή μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που επιδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα, αρχίζει η ιταλική εισβολή στην Ήπειρο με 7 φάλαγγες (XXV Σώμα Στρατού Τσαμουριάς). Στην περιοχή της Πίνδου, η Ιταλική Μεραρχία Τζούλια προσβάλλει τα προωθημένα τμήματα του Αποσπάσματος Πίνδου με 5 φάλαγγες, από τις 0500. Στην περιοχή της βορειοδυτικής Μακεδονίας, ο ιταλικός στρατός περιορίζεται σε εκτέλεση πυρών Πυροβολικού. Η ιταλική αεροπορία παρέχει υποστήριξη στους εισβολείς και επιπλέον βομβαρδίζει τις περιοχές Ναύσταθμου Σαλαμίνας, Σκαραμαγκά, Πειραιά και Πατρών.
28/10/1941: “Ο λαός των Αθηνών γιορτάζει την πρώτη επέτειο του ιστορικού “”ΌΧΙ””. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφάλειας των δυνάμεων κατοχής, πλήθος λαού παρελαύνει μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που καλύπτεται από δάφνες. Στο Πανεπιστήμιο εκφωνείται ο πρώτος πανηγυρικός από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάτσο.”

ΠΗΓΗ : ΓΕΣ

Κάντε ένα σχόλιο