Άστραψε και βρόντηξε ο ΥΕΘΑ όταν άκουσε την έκφραση του Δ. Βερύκιου ότι «οι πλασιέδες όπλων, κυρίως οι απόστρατοι, μπαινοβγαίνουν ακόμη ανενόχλητοι στο ΥΠΕΘΑ όπου θέλουν παρά τις εξαγγελίες του υπουργού περί διαφάνειας». O Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε κυρώσεις στους υπευθύνους αν αυτά αποδειχθουν και δήλωσε τα εξής:
Θα σας απαντήσω όσο μπορώ και θα διερευνήσω όσα δεν τα έχω υπόψη μου. Προσέξτε τώρα, ο Κώδικας δεοντολογίας υπάρχει για να εφαρμόζεται. Έχω πει κατ’ επανάληψη σε όλους τους κλάδους και στο ΓΕΕΘΑ να μην κυκλοφορούν απόστρατοι και να μην αξιοποιούν την ημέρα κατά την οποία δικαιούνται να εισέρχονται χωρίς ειδική άδεια, προκειμένου να ενεργούν ως εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μου λέτε τώρα ότι αυτό γίνεται ερήμην της πολιτικής ηγεσίας. Θα το διερευνήσω εις βάθος και θα επιβάλλω κυρώσεις και θα το απαγορεύσω σε συνεργασία με τον κ. Μπεγλίτη, απολύτως και υποδειγματικά.
Και καλώ τους αποστράτους οι οποίοι έχουν σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα, να μην επικαλούνται την ιδιότητά τους του απόστρατου αξιωματικού, γιατί αυτό είναι ασυμβίβαστο με το ήθος του Έλληνα αξιωματικού, ακόμη κι αν κατά νόμο μετά την πάροδο πενταετίας μπορεί να αναπτύσσεται παρόμοια δραστηριότητα. Πέρα από το νόμο υπάρχουν και οι παραδόσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μου λέτε επίσης ποιοι παρέστησαν στην τελετή υπογραφής. Οι ίδιοι που παρέστησαν και ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην ακρόαση του κ. Atzpodien και του κ. Safa. Πριν εισέλθουν στην αίθουσα, έκανα έλεγχο και εγώ προσωπικά. Συγκεκριμένα εάν αναφέρεστε στο δικηγόρο τον κ. Ανδρέα Μιτσή, θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι πριν εμφανιστεί στο Υπουργείο, είχαμε ζητήσει την πληρεξουσιότητά του η οποία και χορηγήθηκε, ενεργεί ως δικηγόρος της Αbu Dhabi Μar με έγγραφο πληρεξούσιο.
Αν αναφέρεστε σε κάποιον κύριο Λουκά ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή και στην τελετή υπογραφής, επειδή είχα τη συγκεχυμένη εικόνα ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με άλλο Υπουργείο, ή είχε στο παρελθόν, μου αποσαφηνίστηκε από την ΤhussenΚrupp ότι εδώ και πολύ καιρό ενεργεί ως έμμισθος υπάλληλός της.
Το πληροφορήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή και ήταν παρών και στην τελετή υπογραφής. Η τελετή υπογραφής έγινε πολύ νωρίς στις 9:30 η ώρα, δεν επρόκειτο να ειπωθούν πράγματα πέρα των όσων ειπώθηκαν κατά την ακρόαση του κ. Atzpodien και του κ. Safa στη Διαρκή Επιτροπή και θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε μια συνέντευξη για πολλοστή φορά γύρω από το θέμα αυτό. Ο μόνος λόγος ήταν τεχνικός επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου έπρεπε στις 10 η ώρα να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την περαίωση στη Βουλή.
Μου λέτε ότι πήγαν δημοσιογράφοι στην Κυανή Ακτή, κάποιοι δημοσιογράφοι. Κοιτάξτε, δεν είμαι κηδεμόνας ούτε του κ. Safa ούτε των δημοσιογράφων. Επίσης με ενδιαφέρει η τήρησης της σύμβασης ως προς τα υποβρύχια.
Επίσης με ενδιαφέρει η τήρηση της σύμβασης και της ελληνικής νομοθεσίας ως προς τη ναυπηγική νομοθεσία, αλλά με ενδιαφέρει δευτερεύοντως και υποστηρικτικά γιατί η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας και στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι η απάντησή μου.
Θα εφαρμόσουμε τη σύμβαση και το νόμο με απόλυτη αυστηρότητα. Είμαστε αντισυμβαλλόμενοι, έχουμε συγκλίνοντα συμφέροντα στρατηγικά γιατί θέλουμε καλά υποβρύχια και καλά ναυπηγεία, αλλά εμείς θέλουμε πρωτίστως να υπερασπίσουμε τα δικά συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Κάντε ένα σχόλιο