Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Το 90% των λαθρομεταναστών περνούν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Όλες οι γερμανικές εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν την είδηση ότι η Κομισιόν απάντησε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για παρέμβαση της ομάδας FRONTEX στην προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες. «Η Ελλάδα ζητά βοήθεια για τη προστασία των συνόρων της από τους λαθρομετανάστες», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και υπογραμμίζει: «Η Κομισιόν κάνει λόγο για δραματική κατάσταση διότι το ρεύμα των λαθρομεταναστών διογκώνεται και ενδέχεται να προκαλέσει πραγματική ανθρωπιστική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από όπου σύμφωνα με την Κομισιόν περνά το 90% των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει και γι’ αυτό ζήτησε την παρέμβαση της ομάδας ταχείας επέμβασης FRONTEX για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς διογκούμενο κύμα προσφύγων.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της ΕΕ ζητά την συνδρομή της ομάδας FRONTEX από την εποχή της σύστασής της το 2007.»

Η εφημερίδα αναφέρεται σε παλαιότερες έρευνες και καταγγελίες της ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και για τη συστηματική επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία.

«Ναυαγός στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του σχετικού σχολίου της Süddeutsche Zeitung: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πια την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Είναι αστείο να μιλάμε ακόμη και για διαδικασία παροχής ασύλου, διότι απλώς δεν υφίσταται. Οι ελληνικές αρχές δεν προλαβαίνουν. Οι χιλιάδες άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να αξιολογηθεί η κατάστασή τους με δίκαια κριτήρια. Πρέπει να περιμένουν χρόνια σε υπερπλήρη προσφυγικά καταλύματα ή φυλακές μέχρι να ασχοληθεί κάποιος με την περίπτωσή τους. Η ΕΕ παρακολουθεί σαν παρατηρητής την κατάσταση αυτή, αν και γνωρίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η πολιτική ασύλου σε όλες τις χώρες-μέλη.

Η Ιταλία και η Ισπανία τα κατάφεραν, αλλά η Ελλάδα, από όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες με προορισμό κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το σύστημα υποδοχής προσφύγων, διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και τώρα στέλνει στην Ελλάδα ειδικούς και την ομάδα ταχείας επέμβασης. Δεν αρκούν όλα αυτά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να σταματήσουν πια την απαράδεκτη και απάνθρωπη τακτική της επαναπροώθησης προσφύγων στο ελληνικό χάος. Κι αυτό πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες-μέλη και για τη Γερμανία.»

Deutsche Welle,
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο