Στα Τίρανα βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEDM). Ο κ. Βενιζέλος είχε χθες διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, κατά τις οποίες εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών αμυντικών συνεργασιών. Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης επαφές με πολλούς άλλους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων τον Τούρκο και τον Ουκρανό.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής αξιολόγησης, τόσο της SEDM όσο και της αντίστοιχης Πολυεθνικής Ταξιαρχίας (SEEBRIG). Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το επιτελείο της SEEBRIG από το 2011 έως το 2015 στον Τύρναβο της Θεσσαλίας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τρεις σημαντικές παράμετροι που καθορίζουν το σημερινό πλαίσιο αναφοράς της SEDM:

*
Πρώτον, η παγκόσμια δημοσιονομική κρίση, η οποία επηρεάζει σε βάθος την αμυντική πολιτική όλων των χωρών
*
Δεύτερον, οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ με την επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων που θα ολοκληρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου
*
Τρίτον, οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας και την εμβάθυνση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί η προστιθέμενη αξία και ο ιδιαίτερος ρόλος της SEDM και της SEEBRIG.

Κάντε ένα σχόλιο