Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και η ΕΕ να δώσει εγγυήσεις», υποστηρίζει ο Γαλλογερμανός επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο «κόκκινος Ντάνι» κατηγορεί για μία ακόμα φορά τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι πίεζαν την Ελλάδα για να συνεχιστούν ή και να ανανεωθούν εξοπλιστικά προγράμματα σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Η Γερμανία (όχι όμως και η Γαλλία) έχει διαψεύσει επισήμως τους ισχυρισμούς του Κον Μπεντίτ, ο οποίος πάντως δεν θεωρεί αξιόπιστη αυτή τη διάψευση.

«Η διάψευση είναι σαν να μην υπάρχει διάψευση», υποστηρίζει ο Γαλλογερμανός ευρωβουλευτής. «Τί να πούνε δηλαδή; Ότι είναι αλήθεια, τους πιέζαμε; Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ε.Ε. σε καμία στιγμή δεν ζήτησε να μην εκπληρωθούν ή να ανασταλούν συμβόλαια όπλων. Η Γερμανία δεν βγήκε να πει ότι δεν θα δώσει στην Ελλάδα όπλα ή παλαιά αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η Γαλλία δεν βγήκε να πει ότι δεν θα πουλήσει ελικόπτερα».

«Η Ε.Ε. να μιλήσει ξεκάθαρα σε Ελλάδα και Τουρκία»

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δεν θέλει να «χαϊδέψει» τα αυτιά των Ελλήνων. Αντιθέτως έχει κατηγορήσει πολλές φορές την Ελλάδα για υπερβολική ή εθνικιστική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ωστόσο, επισημαίνουμε στον επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, ότι οι Έλληνες αισθάνονται να απειλούνται από την Τουρκία.

«Αυτό είναι παράλογο, η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ και όχι να εισβάλει στην Ελλάδα», δηλώνει ο Κον Μπεντίτ στην Deutsche Welle. «Αν θέλετε τη γνώμη μου πάντως, εθνικιστικές συμπεριφορές υπάρχουν και στις δύο πλευρές, γι’ αυτό λέω ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτόν τον παραλογισμό, να μιλήσει ξεκάθαρα και να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας και στις δύο χώρες. Και φυσικά η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων της από τη βόρεια Κύπρο ».

Στις δηλώσεις περί εξοπλιστικών προγραμμάτων είχε απαντήσει ο Έλληνας υπουργός ΄Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξήρε μεν την τοποθέτηση του Κον Μπεντίτ, αλλά επεσήμανε ότι οι πληροφορίες του δεν είναι ακριβείς και ότι στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα:

«Άλλη μία διάψευση που είναι σαν να μην υπάρχει διάψευση», λέει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. «Τον περασμένο Αύγουστο έγιναν διαπραγματεύσεις για παράταση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν μπορεί από τη μία να λες ‛αισθάνομαι να με απειλεί η Τουρκία’ και από την άλλη να λες ‛εγώ όμως δεν σχεδιάζω εξοπλιστικά προγράμματα’. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Και εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν και αποθέματα του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού αγοράζονται σε τιμή ευκαιρίας.»

«Οι Έλληνες έχουν χάσει την αίσθηση του κοινού συμφέροντος»

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια τον Έλληνα πρωθυπουργό. Πιστεύει άραγε ότι θα τα καταφέρει να δώσει λύσεις στην οικονομία; Η απάντηση είναι αφοπλιστική:

«Νομίζω ότι και ο ίδιος  έχει περιγράψει το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή ότι μετά την οικονομική κακοδιαχείριση της τελευταίας εικοσαετίας κανένας Έλληνας δεν έχει αίσθηση του κοινού συμφέροντος. Πλούσιοι, φτωχοί, επιχειρηματίες, μεταφορείς, ξενοδόχοι, όλοι λένε ‛ναι, αλλά χωρίς εμένα’. Έτσι όμως δεν μπορεί να σωθεί η Ελλάδα. Θα είναι πολύ δύσκολο αν δεν αποκατασταθεί με κάποιον τρόπο αυτή η αίσθηση του κοινού συμφέροντος.»

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδράνεια που επέτεινε την κρίση δανεισμού της Ελλάδας. Σήμερα ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ φαίνεται να βλέπει με συμπάθεια την ιδέα επιμήκυνσης του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας:

«Από τη μία πλευρά ήταν σωστό να επιδείξουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα παρέχοντας οικονομική βοήθεια. Από την άλλη πλευρά όμως θα έπρεπε κανείς να επιμηκύνει τον χρόνο για τη μείωση των τρομακτικών ελλειμμάτων. Είναι πολύ μεγάλη η πίεση για τους απλούς πολίτες στην Ελλάδα. Νομίζω ότι στο όνομα της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης η Κομισιόν θα έπρεπε να είχε κάνει διαφορετική συμφωνία»

Deutsche Welle

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο