Ανώτατος Ιρανός βουλευτής ανέφερε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με καύσιμα τον πυρήνα του πυρηνικού εργοστασίου Μπουσέρ την περασμένη Τρίτη, οδηγώντας την χώρα πιο κοντά στο να ξεκινήσει την λειτουργία του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου.

Ο Αλαεντίν Μπορουζερντί, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλεια του ιρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι τα καύσιμα θα τοποθετηθούν στον πυρήνα του αντιδραστήρα παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του Ιράν μετέδωσαν ότι θα πραγματοποιηθούν εορτασμοί την Τρίτη για να τιμηθεί το γεγονός.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το εν λόγω Ρωσικής κατασκευής εργοστάσιο των 1000 μεγαβάτ, θα αρχίσει να παράγει ενέργεια στις αρχές του 2011 και ότι το ξεκίνημα αυτό δείχνει πως η Δύση έκανε λάθος που κατηγορούσε το Ιράν ότι προσπαθούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θέτοντας σε λειτουργία το εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το Ιράν δεν θα έρθει πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας εφόσον η Ρωσία προμηθεύει με εμπλουτισμένο ουράνιο τον αντιδραστήρα και στη συνέχεια απομακρύνει τα υπολείμματα των καυσίμων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο