Το Ισλαμικό Τέμενος στο Βοτανικό Σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη σχετικά με την «Παραχώρηση τμήματος βάσης του Π.Ν για Δημιουργία Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό» o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης απάντησε:
YouTube Preview Image

«Υπό το συντεταγμένο έλεγχο της Πολιτείας, της εκάστοτε Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα λειτουργήσει το Ισλαμικό Τέμενος στο Βοτανικό, χωρίς παράλληλα να δημιουργηθούν τυχόν εμπόδια στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή».

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα: «Παραχώρηση Τμήματος Βάσης του Π.Ν. για Δημιουργία Ισλαμικού Τεμένους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ένα Ισλαμικό Τέμενος για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και για τους ξένους που έρχονται είτε ως τουρίστες είτε ως επισκέπτες στη χώρα μας, γεγονός που συνιστά σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα.

«Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Είναι μια χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση. Ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά του πιστεύω, είναι ένας λαός με ανεκτικότητα. […] Είναι άλλο το πολυπολιτισμικό μοντέλο και άλλο η δημοκρατική ευθύνη μιας χώρας να υπερασπιστεί θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και δικαιώματα, όπως είναι οι θρησκευτικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην ανεξιθρησκία», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή, επεσήμανε: «Πρέπει να αναρωτηθείτε πραγματικά εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, ως δημοκρατική χώρα, το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται κατεσπαρμένα σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής ανεξέλεγκτα, μη ελεγχόμενα μέρη, χώροι λατρείας από τους Μουσουλμάνους. Έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, μέσα από τους διάσπαρτους αυτούς χώρους, οι οποίοι δεν ξέρουμε πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι τι ακριβώς λατρεύουν εκεί, ποιοι συμμετέχουν σε αυτούς τους λατρευτικούς χώρους;».

Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα, λόγω των αγκυλώσεων, για πάρα πολλά χρόνια, λόγω των εμποδίων που συναντήσαμε από διαφόρους φορείς, ακόμη και από την Ελληνική Εκκλησία – το θυμάμαι και πριν το 2004, από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών – καθυστερήσαμε πάρα πολύ στο να δημιουργήσουμε ένα Ισλαμικό Τέμενος, με τη δική μας ευθύνη, υπό το δικό μας έλεγχο, τον έλεγχο της Ελληνικής Πολιτείας, και όχι αφήνοντας σε μια ασυδοσία τη λειτουργία αυτού του Ισλαμικού Τεμένους».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τίτλους ιδιοκτησίας για το Ισλαμικό Τέμενος, παραπέμποντας στις διατάξεις του νόμου 3512/2006, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και αναφέρει (άρ. 4) πως το Τέμενος και η παραχωρηθείσα εδαφική έκταση ανήκουν κατά κυριότητα στον παραχωρήσαντα τη χρήση – δηλαδή, την Ελληνική Πολιτεία.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, δεν είχε ποτέ στην ιδιοκτησία του το χώρο του Βοτανικού – εκεί, δηλαδή, όπου είχαν δημιουργηθεί οι υποδομές του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού, στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. «Μετά από απανωτές απαλλοτριώσεις από το 1915 μέχρι το 1946, το Υπουργείο Οικονομικών και η τότε Κτηματική Υπηρεσία είχαν παραχωρήσει κατά χρήση στο Υπουργείο Άμυνας και ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό αυτή την περιοχή, για να εγκατασταθούν υποδομές του Πολεμικού Ναυτικού. Ένα κομμάτι αυτού του χώρου, έκτασης περίπου 21,5 στρεμμάτων, παραχωρείται κατά χρήση στο Υπουργείο Παιδείας, για την κατασκευή με ευθύνη του, του Ισλαμικού Τεμένους», εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2010 και με το Προεδρικό Διάταγμα 95/2010, επαναχαρακτηρίζονται τα όρια του εναπομείναντος τμήματος, έτσι ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν τμήματα και υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό και την Εθνική Άμυνα της χώρας, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους.

Ο νόμος 3512/2006, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ορίζει επίσης λεπτομερώς το πώς θα λειτουργήσει η Διοικούσα Επιτροπή του Ισλαμικού Τεμένους, πώς θα διορίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των Υπουργείων – ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

«Θέλουμε από την Εθνική Αντιπροσωπεία και από τον Ελληνικό Λαό να μας εμπιστεύεται και να είναι βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας τα προστατεύουμε», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image
Κάντε ένα σχόλιο