YouTube Preview Image
Χειροβομβίδες DM61A1, DM78A1 Ο σωστός τρόπος λαβής και ρίψης των χειροβομβίδων (Χ/Β) στο πεδίο της μάχης, είναι η βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια του μαχητή, των φίλιων τμημάτων και την καταστροφή του στόχου. Η Χ/Β κρατείται στα δάκτυλα του χεριού ρίψης (αριστερό ή δεξιό ανάλογα) και ο μοχλός οπλίσεως σταθερά κάτω από τον αντίχειρα μεταξύ της άκρης και της πρώτης άρθρωσης. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έλκουν την περόνη χωρίς μεταβολή ή αλλαγή της λαβής τους. Μετά την αφαίρεση της περόνης δεν χαλαρώνεται η πίεση του αντίχειρα επί του μοχλού οπλίσεως μέχρι να ριφθεί η Χ/Β.

Οι τρόποι ρίψης δεν περιορίζονται σε σταθερούς κανόνες, διότι δύο (2) άνδρες δε ρίχνουν με τον ίδιο ακριβή τρόπο. Κατά τη ρίψη πρέπει να συνεχίζεται ή κίνηση του χεριού και μετά το σημείο από όπου εκσφεδονίζεται η Χ/Β, διότι βελτιώνει την ακρίβεια και αυξάνει το βεληνεκές.
H συνεχής παρατήρηση του στόχου, η εκπαίδευση στον υπολογισμό της απόσπασης και σκόπευση του στόχου αυξάνουν τις πιθανότητες για την ακριβή προσβολή του.

Από τη στιγμή που αφαιρεθεί η περόνη ασφαλείας, η Χ/Β πρέπει να εκσφενδονίζεται. Ουδέποτε επιχειρείται επανατοποθέτηση της περόνης ασφαλείας για να επανέλθει η Χ/Β στην αρχική ασφαλή κατάσταση.

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να λαμβάνεται για να αποφεύγεται η πρόσκρουση του χεριού ή του βραχίονα στη θέση ρίψης. Αν κατά τύχη πέσει Χ/Β αφού έχει αφαιρεθεί η περόνη ασφαλείας, εντός της θέσης ο εκπαιδευόμενος αναφωνεί «ΚΙΝΔΥΝΟΣ» και χωρίς άλλο παράγγελμα λαμβάνει τη Χ/Β την εκσφενδονίζει στην περιοχή του στόχου και γονατίζει
εντός της θέσης ρίψης.

Η έναρξη της ρίψης διατάσσεται μόνο από τον υπεύθυνο Αξκό Βολής.

ΠΗΓΗ:ΓΕΣ

Κάντε ένα σχόλιο