Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν την μεγαλύτερη πώληση οπλικών συστημάτων που έχουν κάνει ποτέ, μετά την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Άντριου Σαπίρο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία που θα εκπληρωθεί τα επόμενα 15 με 20 χρόνια, προβλέπει την πώληση 84 μαχητικών αεροσκαφών F-15 και την αναβάθμιση άλλων 70 που χρησιμοποιούνται ήδη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την πώληση 178 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι, Μπλάκχωκ και Λιτλ Μπερντ καθώς επίσης πυραύλους, βόμβες, ραντάρ και άλλα οπλικά συστήματα.

Ο κ. Σαπίρο ανέφερε ότι η πώληση στηρίζει «τους γενικότερους στόχους ασφάλειας» των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Ενώ τόνισε επίσης, ότι θα βοηθηθούν οι Σαουδάραβες με τις «νόμιμες ανάγκες ασφάλειας τους».

Αναλυτές αναφέρουν ότι η πώληση θα ενεργήσει αποτρεπτικά στην αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη του Ιράν. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Κάντε ένα σχόλιο