Με μια εξαιρετικά λιτή και σεμνή δεξίωση (ένα απλό cocktail ορθίων και όχι δείπνο!) στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς (μετά το High Level Forum) έληξε σήμερα και η τρίτη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Defensys 2010 και έτσι ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν. Αύριο θα υπάρξει και μία εκδρομή στη Βεργίνα και με την εκδήλωση αυτή θα κλείσει ουσιαστικά όλο το πρόγραμμα των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που αφορούν την έκθεση, τους εκθέτες και τους επισήμους προσκεκλημένους

Είναι προφανές ότι η απόφαση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Πάνου Μπεγλίτη ήταν να δώσουν ένα μήνυμα λιτότητας και συνέπειας με τις περικοπές που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός στους μισθούς. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος πολύ σωστά κράτησε τον προϋπολογισμό των ψυχαγωγικών και εορταστικών εκδηλώσεων (και τους σχετικούς τόνους) της Defensys 2010 χαμηλά αφού η έκθεση αυτή τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ.

Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ως χώρα η εικόνα που αποκομίσαμε ήταν συνεπής με την πολιτική της κυβέρνησης και δείχνει ότι τόσο το ΥΠΕΘΑ όσο και ο Πρόεδρος της Defensys 2010 κινήθηκαν «σεμνά και ταπεινά» σε όλες της δραστηριότητες της έκθεσης.

Ελπίζουμε φυσικά να υπάρξει αντίστοιχη λιτότητα και σε θέματα αγορών όπλων και αμυντικών εξοπλισμών από το ΥΠΕΘΑ αλλά φυσικά περί αυτού το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων θα δημοσιεύσει αναλυτικές επιστημονικές μελέτες για τους εξοπλισμούς στο μέλλον.

Στη λιτή και σεμνή αυτή δεξίωση στο Μακεδονία Παλλάς παρέστησαν για λίγα λεπτά και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο Νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης καθώς και άλλοι επίσημοι.  Εκτός από τους αρχηγούς Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ παρέστησαν πλήθος άλλων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών όλων των όπλων της Ελλάδος και άλλων χωρών. Όπως πάντα ο Παναγιώτατος δέχθηκε σεβασμό και τιμές από αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς που έσπευσαν να υποβάλλουν τα σέβη τους και να πάρουν την ευλογία του αφού είναι γνωστή η αγάπη του για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

Σχετικά με τις ομιλίες των επισήμων του High Level Forum, ο ΥΕΘΑ ξεκίνησε τη συζήτηση δίνοντας το λόγο σε ξένους υπουργούς άμυνας ενώ αργότερα ανέλαβε τον συντονισμό ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης. Σε καλά Αγγλικά και Γαλλικά και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε καίρια θέματα εξοπλισμών και συντόνισαν τις συζητήσεις με υποδειγματικό τρόπο δείχνοντας υψηλή κατάρτιση στα θέματα αυτά. Βέβαια στις τελευταίες ομιλίες δεν είχαν μείνει παρά μόνο ελάχιστοι στην αίθουσα συνεδριάσεων αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ομιλίες των ξένων ομιλητών ήταν πολύ εξειδικευμένες και μάλλον κουραστικές.  Ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος συνεχάρη τον ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιτυχία της έκθεσης ενώ είχε και μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Πάνο Μπεγλίτη αναφέροντας του την ανάγκη να δώσει ο ΑΝΥΕΘΑ μια εμπεριστατωμένη συνεντευξη για θέματα που αφορούν το Ίδρυμα Ερευνών «Αθηνά».

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων θα παρακολουθεί πλέον συνεχώς τις δραστηριότητες της Defensys αφού αυτή φαίνεται να καθιερώνεται στη ΔΕΘ (δικαίως φυσικά!) και θα ενημερώνει τον Ελληνικό Λαό για την πορεία, την εξέλιξή της και τις δραστηριότητές της. Ασφαλώς εκτός από τις παρούσες επιφανειακές λεπτομέρειες για την Defensys 2010 θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα μας και αναλύσεις ουσίας στο μέλλον που αφορούν τις ουσιαστικές δραστηριότητες της έκθεσης, των εκθετών και των παραγόντων της.

O ΑΝΥΕΘΑ κ. Πάνος Μπεγλίτης συντονίζει το πάνελ των ομιλητών της Defensys 2010

Κάντε ένα σχόλιο