Ο πρόεδρος Αμπάς κάνει τη φυγή προς τα εμπρός και απειλεί με προσφυγή στο Συμβ. Ασφαλείας των ΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Στη Γάζα ογκώδης διαδήλωση της Τζιχάντ ανησυχεί για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Γάζα. Χθες βράδυ δεκάδες χιλιάδες νεαρά μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ διαδήλωσαν στην πόλη της Γάζας φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική». Η διαδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του αρχηγού της, Φάτι Σικάκι στη Μάλτα από άγνωστο μοτοσικλετιστή, μια δολοφονία που αποδόθηκε στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες της Μοσάντ.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση της Τζιχάντ
Ο νυν αρχηγός της οργάνωσης Ραμαντάν Σαλάχ, που ζει εξόριστος στη Δαμασκό απηύθυνε στο πλήθος μαγνητοφωνημένο μήνυμα καλώντας τους Παλαιστίνιους να καταστρέψουν το Ισραήλ. «Το Ισραήλ», είπε ο Ραμαντάν Σαλλαχ, «δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα φέρει τον πόλεμο και την καταστροφή, γι αυτό το σύνθημά μας από εδώ και στο εξής είναι καταστρέψτε στο Ισραήλ». Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης η μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και αξιωματούχοι της Χαμάς, αποτελεί ένα δημοψήφισμα απόρριψης από τον παλαιστινιακό λαό κάθε ανοίγματος ειρήνης με το Ισραήλ.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που διοργάνωσε ποτέ η Τζιχάντ στην ιστορία της και οπωσδήποτε προβληματίζει τους πολιτικούς παρατηρητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ την ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανγιάχου και ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Δοθείσης της κατάστασης και με το φόβο ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν και ουσιαστικά θα τον περιθωριοποιήσουν ο Αμπάς προσπάθησε να κάνει τη φυγή προς τα μπροστά. Προχθές στη Ραμάλα συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέτ Αμπούλ Γκάιτ και δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν κι άλλο δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο τους, που είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους. Και ανέφερε συγκεκριμένα 7 εκδοχές χωρίς όμως να τις αποκαλύψει όλες.

«Θα ζητήσουμε από ΟΗΕ ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος»

«Η πρώτη από αυτές τις εκδοχές είναι η επιστροφή στις άμεσες διαπραγματεύσεις, όταν το Ισραήλ σταματήσει εντελώς την εποικιστική δραστηριότητα», τόνισε ο Αμπάς. «Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσουμε με τις ΗΠΑ και να τις παρακαλέσουμε να πάρουν θέση σε ορισμένα διαφιλονικούμενα ζητήματα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους, να τις ζητήσουμε δηλαδή να αναγνωρίσει αυτό το κράτος μέσα στα σύνορα του 1967. Και στη συνέχεια το επόμενο βήμα είναι να παρουσιάσουμε αυτήν την ιδέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ».

Αυτό ακριβώς είναι κάτι που ο πρωθυπουργός Νεταγιάχου θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει. Δεν θέλει δηλαδή την αυτονόμηση των Παλαιστινίων σε μια διαδικασία εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ισραηλινό τύπο ο Νεταγιάχου προσπαθεί να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, βρίσκει αντιπάλους όμως μέσα από την ίδια την κυβέρνησή συνασπισμού.

«Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις»

«Περιμένουμε από τους Παλαιστίνιους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που είναι η συνέχιση των άμεσων διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια παράκαμψης αυτού του δρόμου με προσφυγή σε διεθνή όργανα δεν είναι ρεαλιστική και δεν οδηγεί σε καμιά πρόοδο για την ίδια την πολιτική διαδικασία».

Μάλιστα ο Νετανιάγου παρακάλεσε τις ΗΠΑ και τους πιο σημαντικούς συμμάχους του στη Ευρώπη να αντιδράσουν στα παλαιστινιακά σχέδια ζητώντας τους μάλιστα να τοποθετηθούν στα όσα εξήγγειλε ο Μαχμούτ Αμπάς. Το σκηνικό έτσι όπως διαγράφεται και μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια της αιγυπτιακή κυβέρνησης να βρει συμβιβαστική φόρμουλα στο θέμα της διακοπής της εποικιστικής δραστηριότητας είναι κάτι πάρα πάνω από ανησυχητικό. Η χθεσινοβραδινή μαζική διαδήλωση της Τζιχάντ θεωρείται προανάκρουσμα νέων βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων, και του απώτερου στόχου της ειρήνης.

Deutsche Welle,

Sebastian Engelbrecht/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο