Σε απάντηση της Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη διαδικασία και το κόστος μεταφοράς των στελεχών του Π.Ν. για την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής», το ΥΠΕΘΑ δήλωσε: Το συνολικό κόστος μεταφοράς των αξιωματικών και των μελών του πληρώματος στο Κίελο για την παραλαβή του Υ/Β «Παπανικολής» μέσω της επιλεγείσης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας AEGEAN ανήλθε στο ποσό των 10.000 €. Το κόστος της εν λόγω μετακίνησης με χρήση Α/Φ C-130 ανέρχεται σε 87.300 € δεδομένου ότι η διάρκεια ταξιδιού από αεροδρόμιο ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – αεροδρόμιο ΗΟΗΝ (Κίελο) μετ’ επιστροφής είναι περίπου εννέα (9) ώρες και το κόστος πτήσεως ανά ώρα περίπου 9.700 € για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Στο σύνολό του προσωπικού που μετακινήθηκε στο Κίελο καταβλήθηκε αποζημίωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2685/1999. Ως εκ τούτου, κάθε μέλος του πληρώματος έλαβε προ της αναχωρήσεως του, την προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση (στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος τροφοδοσίας) και το αντίτιμο του εισιτηρίου, ενώ δεν χορηγήθηκε αντίτιμο διαμονής δεδομένου ότι αυτή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Ναυτικού.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι δρομολόγιο αεροσκάφους C-130 πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο για Κίελο μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα υλικά του Υ/Β «Παπανικολής» (λόγω δυσανάλογης οικονομικής επιβάρυνσης που θα προέκυπτε από τη μεταφορά τους με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία), με επιβαίνοντες μόνο τρία άτομα από το πλήρωμα του εν λόγω υποβρυχίου λόγω έλλειψης άλλου χώρου για ασφαλή μετακίνηση προσωπικού.

Ερώτηση 4597/6-10-10 της Βουλής των Ελλήνων

Σύμφωνα με πληροφορίες μας την Παρασκευή 8-10-2010 αναχωρεί για το Αμβούργο ικανός αριθμός αξιωματικών και μελών πληρώματος για την παραλαβή του υποβρυχίου Παπανικολής. Οι άντρες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβούν στο μεν Αμβούργο με την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Αegean στην οποία κατέβαλλαν από την τσέπη τους το αντίτιμο του εισιτηρίου και κατόπιν με λεωφορείο για το Κίελο όπου και θα γίνει η επίδειξη και παραλαβή του μη γέρνοντος πλέον υποβρυχίου.

Επειδή η όλη μεταφορά και διαδικασία δεν περιλαμβάνει και την χρήση ξηράς τροφής ως σαφώς υπονοείται απομειωτική και ανάξια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ακόμη και σε καιρούς μνημονίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

* Γιατί επελέγη αυτή η διαδικασία και αν επελέγη για λόγους οικονομίας κλίμακας να μας δοθεί το κόστος μεταφοράς με C -130 για σύγκριση με το επιλεγέν;
* Πότε θα παραλάβουν τα χρήματα τους οι «άτυχοι» αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος;

Οι Βουλευτές

Λιάνα Κανέλλη
Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Μαυρίκος

Κάντε ένα σχόλιο