Ο ανώτατος Παλαιστίνιος σύμβουλος, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε ότι η πλευρά του αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για 60 μέρες παράταση, από το Ισραήλ, του μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, με την προϋπόθεση ότι η τελική οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους θα είναι υπό διαπραγμάτευση την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο κ. Σαάθ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτή την περίοδο των δύο μηνών, το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας θα πρέπει να παραταθεί κι άλλο.

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου αξιωματούχου έγιναν λίγο μετά την επιβεβαίωση από τον Ισραηλινό πρέσβη στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορέν, ότι για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον προσέφερε πακέτο «κινήτρων», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ισραηλινή κυβέρνηση για να προχωρήσει σε «παράταση ορισμένου χρόνου» του εποικιστικού μορατόριουμ.

Ο κ. Ορέν ανέφερε ότι αναμένει πως θα υπάρξει απάντηση του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ μέσα σε 48 ώρες.

Πάντως ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια, διπλωματική υποστήριξη και άλλες διευκολύνσεις με αντάλλαγμα την μονομερή παράταση του μορατόριουμ της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, συναντάται σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη, όπου και αναμένεται να αποφασίσει αν θα αποχωρήσει ή όχι από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο