Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζορτζ Μίτσελ, συνεχίζει τις προσπάθειες διάσωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, ενώ φήμες για αμερικανική συμβιβαστική πρόταση στο μείζον θέμα του εποικισμού στη Δυτική Όχθη διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης.

Ο κύριος Μίτσελ που πραγματοποιεί επαφές στην περιοχή από την Τρίτη, θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ξανά σήμερα. Η αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, πραγματοποιεί παράλληλες συναντήσεις με τον κύριο Αμπάς και τον κύριο Νετανιάχου για να εκφράσει την στήριξη της ΕΕ στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σε διαδικτυακή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Μεσανατολικής Πολιτικής, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στην οποία προσφέρει αεροσκάφη F-35 και άλλο εξοπλισμό με αντάλλαγμα την για μια φορά παράταση κατά 60 μέρες, του μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που έληξε την Κυριακή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σχετίζεται με την αραβοϊσραηλινή ειρήνη κατά την διάρκεια ενός έτους όπου θα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις και θα στηρίξουν την εκτεταμένη παρουσία Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη και μετά την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την Πέμπτη ότι έχει σταλεί οποιαδήποτε επιστολή.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο