Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν διευκολύνουν επαφές μεταξύ ανώτερων ηγετικών στελεχών των Ταλεμπάν και ανώτερων Αφγανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει την ασφαλή διέλευση διοικητών των Ταλεμπάν στη Καμπούλ για υψηλού επιπέδου συνομιλίες με την κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ δύσκολο για ηγέτες των Ταλεμπάν να μεταβούν στην Καμπούλ με ασφάλεια χωρίς την συναίνεση του ΝΑΤΟ. Οι επαφές αυτές αποτελούν προκαταρτικό στάδιο με απώτερο στόχο την έναρξη συνομιλιών για εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν.

Πάντως οι Ταλεμπάν διαψεύδουν πληροφορίες ότι ανώτερα στελέχη τους έχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Από τη πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αναμεμειγμένες στις συνομιλίες, αλλά υποστηρίζουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης υπό τον όρο ότι οι αντάρτες θα πρέπει να σεβαστούν το σύνταγμα του Αφγανιστάν, να αποκηρύξουν την Αλ Κάιντα και να παραδώσουν τα όπλα τους.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο