Στο αεροδρόμιο της Ναμίμπια βρέθηκε σήμερα ένα ύποπτο δέμα που επρόκειτο να φορτωθεί σε αεροσκάφος που είχε προορισμό τη Γερμανία και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Μονάχου. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό, όπως άφησε να εννοηθεί η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος στη Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τον υπουργό Εσωτερικών ντε Μεζιέρ ο οποίος έκανε χθες λόγο για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Ο υπουργός μίλησε για συγκεκριμένες ενδείξεις και για κίνδυνο χτυπημάτων από ισλαμιστικούς κύκλους εντός του Νοεμβρίου. «Θα πρέπει να ανησυχούμε, αλλά όχι να μας πιάσει υστερία» είπε για να προσθέσει: «Κάλεσα την ομοσπονδιακή αστυνομία να προσαρμόσει τα μέτρα ασφαλείας στην κατάσταση που διαμορφώνεται και να ενισχύσει τα μέτρα ειδικά σε αεροδρόμια και σταθμούς. Αυτό ισχύει μέχρι νεωτέρας».

Σύμφωνα με ειδικούς, στόχο θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές στα κέντρα των μεγάλων γερμανικών πόλεων, που όπως κάθε χρόνο, αρχίζουν να λειτουργούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Δεν είναι προετοιμασμένη η Γερμανία
Όπως εκτιμά ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Έλμαρ Τέβεζεν: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι αρχές έχουν ενδείξεις για μια ομάδα 6 ατόμων, υπόπτων για τρομοκρατική δράση, ανάμεσά τους τέσσερις πακιστανο-ινδικής καταγωγής, ένας γερμανοσύρος και ένας γερμανομαροκινός. Οι αρχές διαθέτουν εν μέρει και τα ονόματά τους και γνωρίζουν επίσης ότι κινούνται ελεύθερα στη ζώνη του Σέγκεν. Αυτό τους καθιστά επικίνδυνους».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των γερμανικών αστυνομικών συνδικάτων εκτιμά ότι η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη επαρκώς για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο ασφαλείας, είπε ο εκπρόσωπος Κόνραντ Φράιμπεργκ για να προσθέσει: «Χαίρομαι που ο υπουργός μίλησε με ανοιχτά χαρτιά. Υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε επιθέσεις».

Όχι σε υπερβολές
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Hamburger Abendblatt υπογράμμισε ότι και οι πολίτες δεν είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο ίδιος έσπευσε να απορρίψει πρόταση του υπ. Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Ούβε Σούνεμαν, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία σε συνοικίες με υψηλά ποσοστά μουσουλμάνων. «Δεν είναι το κατάλληλο μέτρο για να μας προστατεύσει από επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Φράιμπεργκ.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες οι γερμανικές αρχές έλαβαν τις σχετικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτές δυο έως τέσσερις τρομοκράτες της Αλ Κάιντα προετοιμάζουν επιθέσεις σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. «Ημερομηνία άφιξης των τρομοκρατών στη Γερμανία» θεωρείται η 22α Νοεμβρίου, μεταδίδουν η Tagesspiegel και το περιοδικό Focus.

Deutsche Welle

DPA / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Κάντε ένα σχόλιο