Ισχύουν οι καταγγελίες περί της μη χορήγησης δωρεάν καταστάσεων επιβίβασης σε στρατιώτες της ΕΔΛΥΚ, που επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα, προκειμένου να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ρώτησε στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το ΥΠΕΘΑ απάντησε: Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.4(ι) της Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.500/3/121211/Σ.79/30-4-2010, στους οπλίτες πλήρους θητείας που υπηρετούν στη Ν. Κύπρο, χορηγούνται μέχρι τρεις (3) Κ.Ε., κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής μετακίνησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση μίας εκ των δικαιούμενων Κ.Ε., είναι να ταξιδεύουν οι οπλίτες με κανονική, φοιτητική, αγροτική ή αναρρωτική άδεια τουλάχιστον 4 ημερών, όχι όμως με ειδική άδεια (τιμητική, εορταστική, άδεια για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κλπ.) όπως αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο.

Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται ότι στους οπλίτες που υπηρετούν στη Ν. Κύπρο και επιθυμούσαν να λάβουν άδεια για την εξάσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, αυτή χορηγήθηκε κανονικά.

Η σχετική ερώτηση έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση 5855/02-11-2010 της Βουλής των Ελλήνων:

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όσοι στρατιώτες υπηρετούν σε μονάδες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), δικαιούνται έως και τρεις καταστάσεις επιβίβασης (δηλαδή δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια), κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, για το σκοπό της μετάβασης τους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των αδειών τους.

Σύμφωνα όμως, με καταγγελίες στρατιωτών που υπηρετούν σε μονάδες της ΕΛΔΥΚ, οι Διοικητές αρνούνται τη χορήγηση των προβλεπόμενων καταστάσεων επιβίβασης, σε όσους στρατιώτες επιθυμούν να πάρουν άδεια, συγκεκριμένα κατά τις ημέρες των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοέμβρη. Έτσι λοιπόν εάν κάποιος στρατιώτης επιθυμεί να πάρει άδεια για εκείνες τις ημέρες θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος το υπέρογκο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Στο βαθμό που ισχύουν τα καταγγελθέντα, προκαλούνται ζωηρές απορίες και εύλογα ερωτηματικά για την περίεργη στάση όχι μόνο των Διοικητών των μονάδων αλλά και του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενδεχομένως και της κυβέρνησης. Ποιοί άραγε και γιατί δεν θέλουν να ψηφίσουν οπλίτες μας που υπηρετούν στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ισχύουν οι καταγγελίες περί της μη χορήγησης δωρεάν καταστάσεων επιβίβασης σε στρατιώτες της ΕΔΛΥΚ, που επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα, προκειμένου να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη;

2. Εάν ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες, για ποιο λόγο οι Διοικητές των μονάδων, προβαίνουν στη σχετική παρεμπόδιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ;

3. Εάν ισχύουν οι σχετικές καταγγελίες τι σκοπεύει να πράξει ο κ. Υπουργός, για την, έστω και τώρα, άρση του σχετικού απαράδεκτου «εκλογικού μορατόριουμ», στη χορήγηση των καταστάσεων επιβίβασης;

Ο Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Κάντε ένα σχόλιο