Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


«Πακέτο με εκρηκτικά από την Ελλάδα», «Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της για το ταχυδρομείο», «Ταχυδρόμησαν οι Έλληνες εκρηκτικά στην Μέρκελ;», « Επικίνδυνο ταχυδρομείο», «Από διάθεση για ωμή βία», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου με θέμα τα παγιδευμένα δέματα.

Συνωμοσιολογία και οικονομική κατάσταση

Το Focusonline γράφει: «Είναι σίγουρο ότι τα εκρηκτικά μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούν στην Ιταλία οι ακραίες ομάδες. Τα εκρηκτικά δεν πρέπει να σκοτώνουν, αλλά να τραυματίζουν τον παραλήπτη και να προκαλούν πυρκαγιά. Στόχος των ομάδων αυτών είναι σύμφωνα με ειδικούς στο θέμα ‘η διεθνοποίηση της ευρωπαϊκής επανάστασης κατά του χρηματιστηριακού κεφαλαίου’. Το λεγόμενο ‘ελληνικό πρόβλημα’ συνδέεται για τους περισσότερους Έλληνες με την οικονομική υπεροχή των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Έτσι η παγκοσμιοποίηση, αλλά κυρίως η κ. Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί  είναι συνυπεύθυνοι για το νεοελληνικό δράμα.

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές προσδίδουν στις τρομοκρατικές αυτές δράσεις μεγαλύτερη κρισιμότητα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που οι υποψήφιοι του κόμματός του αποτύχουν θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η επισφαλής οικονομική κατάσταση της χώρας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η πολιτική αστάθεια κάνουν τους περισσότερους Έλληνες που ρέπουν στη συνωμοσιολογία να ‘βλέπουν’ σε όλα αυτά τη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της χώρας τους.»

Καμπάνια μίσους κατά της Μέρκελ

Η λαϊκή Bild δημοσιεύει τη φωτογραφία των δύο συλληφθέντων ύποπτων νεαρών και αναρωτιέται: «Έστειλαν αυτοί οι δύο Έλληνες τα εκρηκτικά στην Μέρκελ;». Αναφέρεται στο γεγονός και καταλήγει: «Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ελλάδα. Ο φόβος για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μεγαλώνει. Επιπλέον επειδή η ΕΕ ανάγκασε την Ελλάδα να λάβει δρακόντεια μέτρα λιτότητας μεγαλώνει το μίσος πολλών Ελλήνων κατά της Ευρώπης. Σε ορισμένα φόρα υπάρχουν ήδη σε τακτική βάση καμπάνιες μίσους κατά της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί. Αλλά και στον ελληνικό τύπο υποδαυλίζεται συχνά  το μίσος κατά της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας.»

Και η εφημερίδα αναδημοσιεύει αποσπάσματα από το ΒΗΜΑ και το ΕΘΝΟΣ που συγκρίνουν την τακτική Μέρκελ με τις μεθόδους των ναζί.

Η κουλτούρα της ανοχής της βίας στην Ελλάδα

Η Süddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στην ιστορία της άκρας αριστεράς στην Ελλάδα και αναφέρεται τόσο στις παλαιότερες και πρόσφατες επιτυχίες Χρυσοχοΐδη, όσο και στις πρόσφατες επιθέσεις διαφόρων μικροομάδων, όπως π.χ. της ‘Σέχτας των Επαναστατών’ που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια και υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες διανοούμενοι παραπονούνται και καταγγέλλουν συχνά ότι η ‘κουλτούρα της βίας’, από την οποία πάσχει η Ελλάδα, ενισχύει την τρομοκρατία.

Ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Τάκης Θεοδωρόπουλος δήλωσε τον Μάιο, μετά την επίθεση σε τράπεζα που στοίχισε τη ζωή τριών υπαλλήλων, ότι η χώρα πάσχει από ‘ανοχή της καθημερινής βίας’. Το κράτος ανέχεται πολλά πεδία ανομίας και συχνά δεν είναι δυνατόν να αναμένεται οποιαδήποτε δίωξη των δραστών εκ μέρους της δικαιοσύνης.»

Η Kölner Stadtanzeiger δημοσιεύει σχόλιο του Γκερντ Χέλερ με τίτλο: «Ο ελληνικός σπόρος»: «Τα παγιδευμένα πακέτα που από τη Δευτέρα κρατούν την ανάσα της Αθήνας και από χθες και της Γερμανικής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος είχαν μέχρι τώρα, ευτυχώς, μόνον ασήμαντες συνέπειες. Όμως το παγιδευμένο πακέτο έφτασε μέχρι το ταχυδρομείο της καγκελαρίας και υπενθυμίζουμε ότι πριν από πέντε μήνες ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά γράμμα διαμέλισε τον υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όλα αυτά τροφοδοτούν την υποψία ότι ο απόηχος των σοβαρών ταραχών του Δεκεμβρίου του 2008 επηρεάζει ακόμη. Η τότε συντηρητική κυβέρνηση αντιμετώπισε τις ταραχές με απάθεια και απόγνωση. Σήμερα βλέπουμε ότι η αποτυχία της υπήρξε μοιραία. Διότι τώρα δίνει καρπούς ο σπόρος της βίας.

Από τους κουκουλοφόρους χαοτικούς, που τότε ερήμωναν το κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι αναδύθηκαν τρομοκρατικές μικροομάδες που τώρα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν και εκρηκτικά.»

«Ευρωψέματος» 5η συνέχεια…

Τέλος στη λαϊκή Bild δημοσιεύεται σήμερα η συνέχεια για το λεγόμενο «ευρωψέμα», δηλαδή το πώς κατάφερε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Στο σημερινό της αφιέρωμα η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στο 2000 και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν χωρίς να κάνει αποκαλύψεις.

Η εφημερίδα δίνει το λόγο στους σκεπτικιστές, όπως στον τότε εκπρόσωπο των δύο χριστιανικών κομμάτων για ευρωπαϊκά θέματα Πέτερ Χίντσε που είχε δηλώσει το 2000 δημόσια: ‘Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη, εάν μειώσει δραστικά τα χρέη της και ο πληθωρισμός της σταθεροποιηθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Η ένταξη της Ελλάδας αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα ήταν από νομισματικής άποψης ένα αυτογκόλ’.

Τέλος ο κ. Χίντσε θυμάται το αντεπιχείρημα ότι ‘η οικονομία της Ελλάδας είναι μικρότερη σε μέγεθος από εκείνη του κρατιδίου της Έσσης, όλα θα πάνε καλά.’ Και συμπληρώνει ότι ‘ακόμη και η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών δυσφορούσε τότε επειδή είχε ληφθεί ελάχιστα υπόψη στα ζητήματα που αφορούσαν την Ευρώπη’. Έτσι η λαϊκή Bild συμπεραίνει ότι «η τότε ερυθροπράσινη κυβέρνηση αποφάσισε τα πάντα μόνη της».

DW-WORLD

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο