Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε την δημοκρατία της Ινδονησίας και την θρησκευτική της ανεκτικότητα λέγοντας ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό αποτελεί παράδειγμα σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Σε διάγγελμα του απο την Τζακάρτα ο αμερικανός Προέδρος τόνισε ότι το πνεύμα της θρησκευτικής ανεκτικότητας αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της χώρας και πρόσθεσε ότι τις ΗΠΑ και την Ινδονησία ενώνει η αξία ότι απ’ την διαφορετικότητα προκύπτει η δύναμη.

Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ και πρόσθεσε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και οι συνεργάτες τους δεν μπορεί να αυτοχρίζονται ηγέτες του Ισλάμ ή οποιαδήποτε άλλης θρησκείας.

O αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, παρά τα «μεγάλα εμπόδια» που υπάρχουν.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξήρε την Ινδονησία την οποία και χαρακτήρισε «αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη», κατά την επίσκεψη του στο ασιατικό αυτό κράτος.

Ο κύριος Ομπάμα έφτασε στην Τζακάρτα την Τρίτη για μονοήμερη επίσκεψη που σηματοδοτεί την επιστροφή του σε μια χώρα που πέρασε τέσσερα από τα παιδικά χρόνια στην δεκαετία 1960.

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον ινδονήσιο ομόλογο του, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, ο κύριος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ινδονησία είναι μεταξύ των τριών πολυπληθέστερων δημοκρατικών χωρών και μοιράζονται μια κοινή παράδοση πλουραλισμού και διαφορετικότητας.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, αργότερα κατά την διάρκεια δείπνου, επαίνεσε τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, λέγοντας ότι ο κύριος Γιουντχογιόνο οδήγησε την χώρα του στην δημοκρατία καθώς είναι ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος Πρόεδρος της. Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν «πλήρη συνεργασία» σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, την εκπαίδευση, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ VOA

Κάντε ένα σχόλιο