ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως τον είδατε εσείς τον προϋπολογισμό κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης και ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης, για να μπορέσουμε το 2011 να συμβάλλουμε στην υπέρβαση αυτής της κρίσης, να προχωρήσουμε στην αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση και τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, για να μπορούμε μέσα από αυτές τις προϋποθέσεις, να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα ανάπτυξη.

Είναι ένας προϋπολογισμός εξαιρετικά δύσκολος, στην κατάρτισή του αλλά και στην υλοποίησή του. Είναι ένας προϋπολογισμός όμως που θα συνδέσει το χτες με το αύριο και πιστεύω ότι γι’ αυτό, από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Παράταξής μας, πρέπει όλοι να στοιχηθούμε με αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην υλοποίησή του.

Αν αποτύχει αυτός ο προϋπολογισμός, φοβάμαι ότι τελικά τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά και πέρσι τα ίδια λέγατε, ότι αν δεν πετύχει εκείνος ο προϋπολογισμός θα είναι δύσκολα τα πράγματα και δεν πέτυχε και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Με αυτό, δεν θέλω να αμφισβητήσω προκαταβολικά την επιτυχία ή όχι του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιες κρίσιμες ασαφείς προβλέψεις μέσα, που καθιστούν λίγο σαν κινούμενη άμμο το πεδίο της οικονομίας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για πείτε μου κ. Παπαπαναγιώτου και συγνώμη που σας ρωτώ, ποια είναι η ασαφής πρόβλεψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις προσδοκίες που υπάρχουν, που δεν είναι χειροπιαστές για μια ακόμη φορά. Συν το ότι ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε κατά 70% να προέρχονται από την αύξηση των εσόδων τα χρήματα και κατά 30% από περικοπή δαπανών, πήγαμε στο μισό – μισό τώρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που επισημαίνετε είναι αλήθεια, από την άλλη πλευρά όμως, είναι ακριβώς η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η ύφεση η οποία υπάρχει στην πραγματική οικονομία, οι δυσκολίες στην αγορά, που ουσιαστικά μας αναγκάζουν να εξισορροπήσουμε τη σχέση εσόδων – δαπανών.

Θεωρώ προσωπικά, ότι στο χώρο των δαπανών υπάρχει πραγματικά περιθώριο για να περιστείλουμε σπατάλες, κακοδιαχείριση, να δούμε με πολύ πιο μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα τη λειτουργία των επιχειρήσεων, του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Άρα, κατά την άποψή μου, επανεξισορροπείται αυτή η σχέση. Δεν υπάρχουν χρήματα στην οικονομία, στην αγορά για να μπορέσουμε μέσα από τα έσοδα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό κ. Μπεγλίτη δεν υπάρχουν χρήματα ή δεν μπορείτε να τα εντοπίσετε αυτά τα χρήματα; Γιατί ξέρετε υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Χρήματα υπάρχουν.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σήμερα στην αγορά, στην πραγματική οικονομία υπάρχει μια μεγάλη κρίση ρευστότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι μια πραγματικότητα, το βλέπουμε όλοι και εμπειρικά καθημερινά βλέπουμε τις μεγάλες δυσκολίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βλέπουμε τις δυσκολίες των νοικοκυριών, των πολιτών.

Άρα εκεί, το μόνο που έχουμε να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, είναι να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Να κλείσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα έσοδα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό του 2010, να ενισχύσουμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, να τους ανασυγκροτήσουμε, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, γιατί υπάρχει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των αρμόδιων φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Από εκεί και πέρα όμως, πιστεύω ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στις δαπάνες. Δαπάνες υπάρχουν σε Υπουργεία, ο χώρος όπου μπορούν να περισταλούν οι δαπάνες κ. Παπαπαναγιώτου. Και εκεί νομίζω ότι σωστά ο προϋπολογισμός αποτυπώνει αυτή την αναγκαία ισορροπία.

Βεβαίως απαιτείται πολιτική βούληση, γιατί όλους μας θα μας βόλευε, ως Υπουργοί, να ρίξουμε το βάρος στα έσοδα, να αποφύγουμε το κόστος μείωσης δαπανών στα Υπουργεία μας. Δεν είναι εύκολο να μειώνεις δαπάνες στο Υπουργείο, γίνεσαι δυσάρεστος, όμως οφείλουμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι επιβεβλημένο να γίνει αυτό και είναι από ό,τι φαίνεται, να γίνει. Το θέμα είναι να κοπούν δαπάνες οι οποίες πραγματικά είναι σπατάλη, είναι αντιπαραγωγικές και μόνο ζημιά κάνουν, αλλά από την άλλη αν αυτά πάλι αποσκοπούν και κατατείνουν στο να συμπιεστούν εισοδήματα μισθοί και τα λοιπά, προφανώς αυτό δεν βγάζει πουθενά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, νομίζω ότι σε αυτό ήμασταν όλοι ξεκάθαροι. Και ο Πρωθυπουργός και χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν πρόκειται να συμπιεστούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα θα γίνει αυτό τώρα. Κύριε Μπεγλίτη γιατί το λέτε αυτό; Αφού θα γίνει! Μπορεί οι ονομαστικοί μισθοί να μην θίγονται, αλλά το μηνιαίο εισόδημα θα θιγεί. Στο μεν ιδιωτικό τομέα ξέρετε τι γίνεται, στις ΔΕΚΟ μέσω του κοψίματος των επιδομάτων, και στο στενό δημόσιο τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Γιατί τώρα να βαφτίζουμε το ψάρι κρέας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πράγματι, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των επιδομάτων, γιατί είναι στοιχειώδης πράξη Δικαιοσύνης. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι του στενού δημόσιου τομέα να έχουν αυτούς τους μισθούς που έχουν, και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να έχουν πολλαπλάσια. Δυο φορές πάνω το μισθό και γενικά τις αποδοχές μαζί με τα επιδόματα.

Αυτό πραγματικά είναι μια πράξη αδικίας, είναι μια πράξη που ουσιαστικά διαλύει τον υπαλληλικό και εργασιακό ιστό, στον εν στενή και εν ευρεία έννοια δημόσιο τομέα. Δεν είναι μια παρέμβαση δικαιοσύνης αυτό; Γιατί κατά την άποψή μου είναι και πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη, μισθολογική και εργασιακή, στους εργαζόμενους του εν στενή και εν ευρεία έννοια δημόσιου τομέα.

Γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή -και βεβαίως λόγω σώρευσης προνομίων για πάρα πολλά χρόνια- ένα ευνοιοκρατικό καθεστώς, που πρέπει να αναγνωρίσουμε και να το σπάσουμε με όρους δικαιοσύνης και ισοτιμίας, ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θέλω να σας ρωτήσω τώρα και το εξής που είναι ένα πολιτικό ερώτημα το οποίο έρχεται και επανέρχεται. Πόσο συνεπής είναι αυτός ο προϋπολογισμός με αυτά που λέγατε -ως Κυβέρνηση εννοώ, όχι προσωπικά εσείς- λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σε σχέση με τις διαβεβαιώσεις;

Και ποια εξήγηση έχετε κ. Μπεγλίτη ότι δεν πέρασαν μήνες για να πεις ότι υπήρξε μια δραματική αλλαγή ή κάτι, αλλά πριν από μερικές μέρες παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρχαν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις και για το ΦΠΑ και για τους μισθούς και για τα επιδόματα και για το ένα και για το άλλο και τίποτε από όλα αυτά δεν ίσχυσε. Γιατί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Σας λέω με συνείδηση των προβλημάτων και με αυτογνωσία του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν την ξέρατε πριν από 20 μέρες;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζαμε την κατάσταση, αλίμονο αν τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν γνωρίζουν την κατάσταση της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν είπαμε για τις περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε. Βάλαμε μια κόκκινη γραμμή, την οποία δεν την ξεπεράσαμε. Σας λέω για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατά την άποψή μου εκεί πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει πνεύμα δικαιοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση. Πως θα καταρτίσουμε και κυρίως πως θα υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να πορευτούμε με βάση το γενικό πλαίσιο υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχουμε συνάψει με τους εταίρους μας, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Εγώ πιστεύω, ότι εάν κερδίσουμε το στοίχημα το 2011, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Όμως δίνω μεγάλη σημασία στον προϋπολογισμό αυτό και κυρίως στην υλοποίησή του. Γιατί αν ο καθένας αρχίζει και ξηλώνει αυτό τον προϋπολογισμό, επειδή είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να τον υλοποιήσει, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, αν κατάλαβα καλά από τη χτεσινή συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο και όσα καταφέραμε να μάθουμε από το ρεπορτάζ. Δεν απεκλείσθη το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στο χώρο των ΔΕΚΟ. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Κατάλαβα καλά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι – όχι να σας πω κ. Παπαπαναγιώτου, γιατί πολλές φορές γίνονται παρανοήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτώ κι εγώ για να μας το διευκρινίσετε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ενδεχομένως υπάρχει και η σπέκουλα, θέλω να σας πω το εξής. Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι βεβαίως όταν έχουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτές οι συμβάσεις …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς αυτό είπε και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, ακριβώς αυτό είπαμε και πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, δεν τίθεται κανένα θέμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν ολοκληρώνονται, δεν θα ανανεώνονται.

Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Το έχουμε πει και νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό, παρ’ όλο που είναι δύσκολο. Πρόκειται για εργασία, για την προοπτική των εργαζομένων, δεν μπορούμε όμως να ανανεώνουμε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δύσκολο μεν, πλην όμως αναγκαίο. Από εκεί και πέρα, δεν έχει να πειραχτεί καμία άλλη σύμβαση, ή μονιμότητα, ή οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αυτό βγήκε από όλα τα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου, χτες στη συνάντηση που είχαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ένα τελευταίο ερώτημα. Είπε ο Πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, ότι έχετε μπροστά σας μια καθαρή τριετία. Έτσι δεν είναι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα αναληφθούν και κάποιες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτής της καθαρής τριετίας ούτως ώστε να φύγει οριστικά από τη μέση το ενδεχόμενο εκλογών; Γιατί οι εκτιμήσεις –και θα το ακούσατε- ο κ. Κουβέλης χτες σε μια συνέντευξή του έκανε την εκτίμηση θα γίνουν εκλογές μέσα στο ’11 με την έννοια ότι δεν βγαίνουν κάποια πράγματα.

Εσείς τι βλέπετε; Μπορεί η Κυβέρνηση αυτή χωρίς κάποιες συναινέσεις άλλες, να προχωρήσει ή όντως υπάρχει μπροστά μια καθαρή τριετία;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν, η έκφραση «καθαρή τριετία» σημαίνει δυο πράγματα. Ότι δεν μεσολαβούν άλλες εκλογές μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και το δεύτερο είναι αυτό καθαυτό το μήνυμα της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, ένα μήνυμα ευθύνης, δηλαδή επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συνεχίζει την άσκηση του κυβερνητικού έργου, χωρίς μείζονα εμπόδια από αυτή την πλευρά.

Άρα λοιπόν έχουμε μια τριετία μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι μια δύσκολη περίοδος, ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να προχωρήσουμε σε ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του. Πρέπει να μιλήσουμε με κοινωνικές δυνάμεις σε ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό, το οποίο πρέπει να προχωρήσει. Δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η μεταρρυθμιστική δυναμική και δυνάμεις όμορες του ΠΑΣΟΚ μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Τώρα ως προς τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές, ο κ. Κουβέλης μιλάει για το 2011, μην μπούμε σε αυτή την φιλολογία των προβλέψεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά να μην μπούμε, το θέμα είναι να μην πει η πραγματικότητα από μόνη της όμως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για να προχωρήσουμε –μιλάω θεωρητικά τώρα- σε εκλογές το 2011, σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι δραματική και αυτό δεν είναι προς όφελος της χώρας, όχι απλά προς όφελος της Κυβέρνησης. Άρα εγώ δεν πιστεύω, ότι θα πάμε σε μια τέτοια «αποκαλυπτική» κατάσταση εντός του 2011, παρ’ όλο που τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά όπως το περιγράφετε μου φέρνετε στο μυαλό το δίλημμα το οποίο τέθηκε ενόψει του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που παραλίγο να γίνει με δική σας πρωτοβουλία, αν δεν έβγαινε ο Σγουρός ή ο Τατούλης, ας πούμε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το δίλημμα ήταν πολιτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή φαντάζομαι δεν είναι λιγότερο δραματικές οι εκλογές σε 5 μήνες από ότι θα ήταν αν τις κάναμε τώρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι – όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν είναι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το 2011, πιστεύω ότι θα έχουμε το χρόνο, να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μην συρθούμε σε μια περίοδο εκλογολογίας, παραπολιτικής, παραφιλολογίας. Θα είναι καταστροφικό για την αναγκαία συνοχή, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τις αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης άνοιξε αυτή η συζήτηση. Δεν την είχε ανοίξει κανείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άνοιξε εν μέρει και έκλεισε εν όλω. Τι θέλω να πω; Άνοιξε εν μέρει, χωρίς να διασυνδέεται άμεσα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών με εθνικές εκλογές, αυτό δεν το συνέδεσε ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και πιστεύω ότι ήταν πολύ καθαρός ο ίδιος και έκλεισε συνολικά αυτή τη σεναριολογία στο δεύτερο γύρο, μιλώντας ακριβώς για μια καθαρή τριετία.

Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε έξω από την πολιτική μας καθημερινότητα, το ζήτημα των εκλογών, της εκλογολογίας. Δεν συμβάλλει κανείς στην απαραίτητη ηρεμία, στην αναγκαία πολιτική ηρεμία που χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Αν μπούμε πάλι, σε ένα φαύλο κύκλο παραφιλολογίας γύρω από εκλογές, νομίζω ότι θα εξασθενίσει το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο και η προτεραιότητά μας, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι να βγούμε από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Νά ‘στε καλά.

ΠΗΓΗ
Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π.Μπεγλίτη στο ΡΣ ”ΡΑΔΙΟ 9” με το δημοσιογράφο κ.Μ.Παπαπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο