Tα θέματα που αφορούν δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτεται από το Κεφάλαιο Β (άρθρα 24-32) του Ν. 1892/90, καθώς και από το ΝΔ 22/24-6-1927. Βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, καθώς και προτάσεων για τον αποχαρακτηρισμό παραμεθορίων περιοχών και επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη περαίωση των δικαιοπραξιών. Το σχετικό ζήτημα εμπίπτει στο κοινό πεδίο αρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, προς το οποίο διαβιβάζεται αντίγραφο της ερώτησης.

Αυτά απάντησε το ΥΠΕΘΑ στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Δριβελέγκα που έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση 4978/14-10-2010 της Βουλής των Ελλήνων

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, είναι γεγονός ότι, επιβάλλει τη λήψη περιοριστικών μέτρων και χορήγηση ειδικής άδειας, όταν πρόκειται για τι μεταβίβαση της κυριότητας, καθώς και την παραχώρηση εμπράγματων δικαιωμάτων στις παραμεθόριες περιοχές, όταν το αντισυμβαλλόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι υπήκοος χώρας εκτός Ε.Ε.

Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας απαιτείται απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία παρέχεται ύστερα από αρκετούς μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στις περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως παραμεθόριες, και τα κεφάλαια αυτά αντί να επενδύονται στη χώρα μας, να κατευθύνονται σε άλλες χώρες ή να οδηγούνται εκτός Ελλάδος (οικονομικοί μετανάστες).

Στην κατηγορία των παραμεθορίων περιοχών ανήκει και ο Νομός της Χαλκιδικής, όπως και άλλοι νομοί της Μακεδονίας και όλης της χώρας.

Επειδή το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, αλλά δύσκολη και χρονοβόρα η πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων, λόγω των δυσκολιών που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία

Σας ερωτώ

1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης ο περιορισμός των παραμεθορίων , περιοχών της χώρας μας ;

2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την η απλούστευση και τον περιορισμό της απαιτούμενης γραφειοκρατίας, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες» των φυσικών ή νομικών προσώπων εκτός Ε.Ε.;

Κάντε ένα σχόλιο