Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Επεισοδιακή αναμένεται να είναι και αυτή τη φορά η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων με βυτία Castor από τις γαλλικές εγκαταστάσεις της Λα Αγκ στον ενδιάμεσο σταθμό αποθήκευσης του Γκορλέμπεν στη Γερμανίας.

Περισσότεροι από 16 χιλιάδες Γερμανοί αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια της μεταφοράς, με δεδομένο ότι πάνω από 30 χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα κορυφωθούν το σαββατοκύριακο, ενώ εκατοντάδες θα είναι οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας που θα επιδιώξουν να αποτρέψουν ή έστω να παρενοχλήσουν την μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων.

Με αφορμή την σημερινή, δωδέκατη μεταφορά με τρένο πυρηνικών αποβλήτων φωτίζουμε την ιστορία της γαλλογερμανικής πυρηνικής κινητικότητας.

Το ταξίδι περίπου 1.000 χλμ. από την μονάδα επεξεργασίας στην Λα Αγκ της Γαλλίας προς το Γκόρλεμπεν της Γερμανίας αναμένεται να συνοδευθεί από πλήθος διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων οργανώσεων και πολιτών που ζητούν τον άμεσο τερματισμό της μεταφοράς ραδιενεργού υλικού από τη Γαλλία στη Γερμανία και το αντίθετο. Με τη θέση αυτή μοιάζει να συμφωνεί και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Την Τετάρτη ο Γερμανός επίτροπος για ζητήματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ζήτησε από τις χώρες-μέλη συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2015 για τους τόπους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Η μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών απόβλητων
Η αρχή του προβλήματος των πυρηνικών αποβλήτων τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίες του ΄60. Όποιος ήθελε να έχει στην κατοχή του ατομικά όπλα ή να εκμεταλλευθεί την πυρηνική ενέργεια χρειάζονταν πλουτώνιο, το οποίο ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Έτσι η Γαλλία δημιούργησε στην πόλη Λα Αγκ μια μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, όπου τουλάχιστον ένα μέρος του ραδιενεργού υλικού περνά από επεξεργασία και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Το 1981 ο τότε υπουργός Έρευνας της κυβέρνησης Μιτεράν Ζαν-Πιέρ Σεβενενμά έλεγε για την μονάδα στην Λα Αγκ: «Κάτι πρέπει να γίνει με τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου. Η επεξεργασία τους είναι μια σημαντική υπόθεση. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων τότε στέλνουμε πίσω το ραδιενεργό υλικό που απομένει. Η μονάδα στην Λα Αγκ είναι μια μονάδα τεχνολογίας και όχι κάδος σκουπιδιών».

Περιορισμένη ανακύκλωση….
Στην πραγματικότητα όμως μόνο το 10% του συνολικού όγκου των πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Το 90% είναι καθαρά ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία πρέπει να αποθηκευθούν. Ο Γάλλος ειδικός Γιάνικ Ρουσελέ από την Greenpeace Γαλλίας πιστεύει ότι ο όρος «ανακύκλωση» είναι τουλάχιστον παραπλανητικός: «Ένα μέρος των πυρηνικών αποβλήτων περνά από μια εκ νέου επεξεργασία, όπως λέμε στην Γαλλία. Η εταιρία Areva κάνει μάλιστα λόγο για ανακύκλωση. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται απλά για τον διαχωρισμό των πυρηνικών ράβδων από τα απόβλητα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, τα οποία είναι όμως ραδιενεργά. Με τη διαδικασία αυτή λοιπόν δεν λύνεται το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων».

Deutsche Welle

Christian Wöß/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Κάντε ένα σχόλιο