Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση του γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπαν ευχαρίστησε τις δύο πλευρές για την αφοσίωση τους και δήλωσε ότι: «είχαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε καίριας σημασίας θέματα όπως η διακυβέρνηση, ο καταμερισμός εξουσιών, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οικονομία, το εδαφικό και η ασφάλεια».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι όταν είχε επισκεφτεί τη Κύπρο, νωρίτερα φέτος, είχε αισθανθεί τις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης που θα ένωνε το νησί και επεσήμανε ότι τότε είχε αρχίσει να επιτυγχάνεται πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.

Όμως, όπως είπε ο κ. Μπαν, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και στο υπόλοιπο του έτους χωρίς ξεκάθαρη πρόοδο και γι’ αυτό, όπως είπε, κάλεσε τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί διακανονισμός «όσο υπάρχει ακόμη χρόνος και πολιτική ευκαιρία για κάτι τέτοιο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαν σημείωσε πάντως ότι μόνο οι δύο ηγέτες μπορούν να δώσουν αυτή την ώθηση, μόνο οι δύο ηγέτες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Τα ΗΕ, συνέχισε, μπορούν να τους υποστηρίξουν όπως το έχουν ήδη κάνει μέσω του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και των συνεργατών του.

Ξεκαθάρισε και στους δύο ηγέτες ότι τα ΗΕ σέβονται τις συνομιλίες σαν μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι. «Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο περιμένουμε απ’ τις δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οδηγήσουν την διαδικασία προς μια λύση. Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα θέλουν λύση, όχι ατελείωτες συνομιλίες», επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Με βάση τις σημερινές μας διαβουλεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπαν, «πιστεύω ότι αυτό γίνεται κατανοητό απ’ τους δύο ηγέτες. Εύχομαι πως η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της απαιτούμενης ώθησης στην διαδικασία. Και οι δύο ηγέτες μου είπαν ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά προς την επίτευξη διακανονισμού. Οι σοβαρές διαφωνίες παραμένουν», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, «αλλά και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν πως θα συνεργαστούν, σαν εταίροι, προς τον κοινό στόχο». Ο κ. Μπαν είπε επίσης ότι η προβολή θετικών μηνυμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας και για το αν θα την αγκαλιάσουν οι δύο κοινότητες στα σχετικά δημοψηφίσματα.

Οι κ. Χριστόφιας και Έρογλου συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη να εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, για την δημιουργία πρακτικού σχεδίου με στόχο να ξεπεραστούν τα σημαντικότερα σημεία διαφωνιών. Επίσης συμφωνήθηκε και νέα τριμερής συνάντηση τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Ο κ. Μπαν δήλωσε τέλος ότι θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, στα τέλη του μήνα, δίνοντας την δική του εκτίμηση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Υποσχέθηκε στους δύο ηγέτες ότι η έκθεση του θα είναι ειλικρινής και δίκαιη και επεσήμανε ότι η συνάντηση της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη βοήθησε στην συγκέντρωση πληροφοριών γι’ αυτή την έκθεση.

Ούτε ο κ. Μπαν, αλλά ούτε και οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου πήραν ερωτήσεις απ’ τους δημοσιογράφους.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο