Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Ισραήλ εξετάζει Αμερικανικό σχέδιο για μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, με αντάλλαγμα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης 20 προηγμένης τεχνολογίας Αμερικανικών αεροσκαφών τύπου Στέλθ.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε η κ. Κλίντον το γεγονός ότι το Ισραήλ εξετάζει το προτεινόμενο μορατόριουμ 90 ημερών. Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεργάζεται στενά και με τις δύο πλευρές για την προώθηση συνομιλιών επί των σοβαρών θεμάτων του Μεσανατολικού, σημείωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η προθεσμία του Σεπτεμβρίου του 2011 που έχει θέσει ο κ. Ομπάμα για την επίτευξη περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας, μπορεί να μην τηρηθεί, ακόμη και αν οι δύο πλευρές επιστρέψουν γρήγορα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, P.J. Crowley, παραδέχτηκε ότι το αδιέξοδο στο θέμα των οικισμών θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη διακανονισμού.

Εκτός από τα 20 αεροσκάφη που χορηγούν στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί επίσης να μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια των Παλαιστινίων να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους στα ΗΕ.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο