Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η αναζήτηση των αποστολέων των παγιδευμένων δεμάτων που βρέθηκαν σε αεροδρόμια της Βρετανίας και του Ντουμπάι. Ανησυχία στη Γερμανία καθώς ένα από τα πακέτα «πέρασε» από την Κολωνία

“Οι εμπορικές πτήσεις ελέγχονται ελάχιστα”, παραδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ, συμπληρώνοντας ότι “οι τρομοκράτες έχουν αντιληφθεί τα κενά αυτά”. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ένα από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα έφτασε στη Βρετανία μέσω του αεροδρομίου της Κολωνίας. Ο υπουργός ανέβαλε μάλιστα προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Εγγύς Ανατολή, όταν έγινε γνωστό ότι η Γερμανία αποτέλεσε ενδιάμεσο σταθμό ενός εκ των ύποπτων δεμάτων.

Ξημερώματα Παρασκευής, η γερμανική Εγκληματολογική Υπηρεσία (ΒΚΑ) ενημερώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας για το ύποπτο δέμα. Ήταν όμως αργά, καθώς το δέμα είχε πάρει ήδη το δρόμο του για τη Βρετανία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών: “Εκ των υστέρων διαπιστώσαμε ότι όταν λάβαμε την πληροφορία, το πακέτο είχε ήδη προωθηθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι λοιπόν γεγονός ότι η μεταφορά έγινε μέσω της Κολωνίας. Η Εγκληματολογική Υπηρεσία εξακρίβωσε τον κωδικό της αποστολής και ενημέρωσε τις βρετανικές αρχές, καθώς γνωρίζαμε ότι επόμενος σταθμός του πακέτου ήταν η Βρετανία”.

Ανεπαρκείς έλεγχοι

Τα παγιδευμένα δέματα φαίνεται πως βρήκαν απροετοίμαστες τις γερμανικές αρχές ασφαλείας. Ενώ σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και στη Γερμανία, οι επιβατικές πτήσεις ελέγχονται τα τελευταία χρόνια εξονυχιστικά, οι έλεγχοι των εμπορευματικών αεροσκαφών δεν τυγχάνουν αντίστοιχης προσοχής και μεταχείρισης από τις αρχές στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι τρομοκράτες αντελήφθησαν τα κενά αυτά και προσπάθησαν να τα αξιοποιήσουν, είπε ο κ. ντε Μεζιέρ για να προσθέσει:

“Τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι η Γερμανία δεν ήταν στόχος. Στις διεθνείς μεταφορές είναι σύνηθες να μην ορίζονται εξαρχής όλοι οι ενδιάμεσοι σταθμοί. Η διαδικασία βελτιστοποιείται στην πορεία, με αποτέλεσμα να μην ήταν καν σαφές ότι η μεταφορά θα γίνονταν μέσω Γερμανίας. Έγινε όμως μέσω Γερμανίας. Είναι τελείως ασαφές πότε θα μπορούσε να έχει πυροδοτηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός”.

Υπαρκτός ο κίνδυνος

Με άλλα λόγια: ο κίνδυνος για τη Γερμανία ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερος από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορούσε, θεωρητικά, να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή την ώρα της μεταφοράς του, δηλαδή ακόμη και επί γερμανικού εδάφους ή στον εναέριο χώρο της Γερμανίας. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τώρα καταρχήν τη μεταφορά δεμάτων που προέρχονται από την Υεμένη: “Πρόκειται για κοινή δράση με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία”, είπε ο υπουργός.

Επιπλέον οι γερμανικές τελωνειακές αρχές έλαβαν εντολή να ελέγξουν εξονυχιστικά όλα τα δέματα που έχουν αποσταλεί από την Υεμένη και τα οποία είναι σήμερα αποθηκευμένα σε γερμανικά αεροδρόμια. Ο έλεγχος αφορά και τις οδικές μεταφορές.

DW-WORLD.DE

Sabine Kinkartz / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Κάντε ένα σχόλιο