Ασφαλώς όλοι οι Έλληνες θα επιθυμούσαν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που μας οφείλουν οι Γερμανοί για τις καταστροφές και δολοφονίες των Ναζί. Όμως μετά τις αποκαλύψεις ότι 17 εργαζόμενοι σε αμερικανικό ίδρυμα αποζημιώσεων θυμάτων του ναζισμού κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν χρήματα ύψους πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ όλα είναι πλέον πιο απίθανα.

Ειδικότερα, σκάνδαλο με πόρους από το γερμανικό ταμείο αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζισμού ξεσκεπάστηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για την οργάνωση Jewish Claims Conference (JCC), που ιδρύθηκε το 1951 στη Ν. Υόρκη και καταβάλλει αποζημιώσεις σε θύματα του ναζισμού με γερμανικούς πόρους. Η εισαγγελία της πόλης έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος 17 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται ότι επί 16 χρόνια καταχράστηκαν ποσά ύψους 30, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους κατηγορημένους είναι ένας πρώην διευθυντής του ιδρύματος και 6 εργαζόμενοι. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια.

Συστηματική παραποίηση
Η απάτη, σύμφωνα με την εφημερίδα N. York Times, γίνονταν πάντα σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο. Μέσω ρωσόφωνων εφημερίδων στις ΗΠΑ οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν μετανάστες από τη Ρωσία, που έκαναν αιτήσεις για τους καταβληθούν αποζημιώσεις ως δήθεν εκτοπισμένοι ή μέλη πρώην εβραϊκών γκέτο. Στην πραγματικότητα βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς είχαν γεννηθεί μετά το 1945 και άρα μετά την κατάρρευση του ναζιστικού καθεστώτος. Για την απάτη χρησιμοποιήθηκαν ψεύτικες ταυτότητες, παραποιημένα στοιχεία αρχών αλλά και λεπτομερή στοιχεία για το ολοκαύτωμα. Ένα τμήμα των αποζημιώσεων που καταβάλλονταν στους δήθεν δικαιούχους περνούσε στους ίδιους τους απατεώνες εργαζόμενους. Η κομπίνα υπέπεσε στην αντίληψη των ελεγκτών από τα πανομοιότυπα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις των δήθεν δικαιούχων για αποζημιώσεις. Οι διαστάσεις του σκανδάλου κατέπληξαν ακόμη και τις διωκτικές αρχές με συνολικά 5.000 ψεύτικες αιτήσεις. «Η υπόθεση είναι αποκρουστική και προκαλεί οργή», δήλωσε και η εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα, που έχει την ευθύνη των ανακρίσεων.

Οργή και αγανάκτηση
«Αν υπήρχε μια οργάνωση που ήταν στο απυρόβλητο και μακριά από σκάνδαλα και απάτες, αυτή ήταν η Jewish Claims Conference», υπογράμμισε με νόημα η εισαγγελέας. Το ίδιο ξαφνιασμένος και οργισμένος έδειξε και ο ασκών χρέη προέδρου του ΔΣ της οργάνωσης Γιούλιους Μπέρμαν. Γιατί η οργάνωση εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Εβραίων που ζουν εκτός Ισραήλ ή των κληρονόμων τους κυρίως στις ΗΠΑ. Εκείνων δηλαδή που δικαιούνται αποζημιώσεων ως θύματα του ναζισμού, όπως προβλέπει η συνθήκη του Λουξεμβούργου, που υπέγραψε το 1952 η Γερμανία. Τα επόμενα χρόνια η χώρα κατέβαλε το ποσό των 3,5 δις μάρκων στο Ισραήλ και στην Jewish Claims Conference για θύματα διώξεων, σκλαβιάς και για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εβραϊκών ιδιοκτησιών κατά τη διάρκεια του ναζισμού. Μετά τη γερμανική επανένωση η οργάνωση πήρε επιπλέον χρήματα από τη Γερμανία, επειδή ήταν πλέον αδύνατη η ανεύρεση συγκεκριμένων δικαιούχων. Το τελευταίο ποσό που κατέβαλε η γερμανική κυβέρνηση στην Jewish Claims Conference ήταν το 2007, γύρω στα 250 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ ζουν 5,6 εκατομμύρια Εβραίου, οι περισσότεροι των οποίων είναι απόγονοι μεταναστών από την Ευρώπη ή μετανάστευσαν οι ίδιοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Deutsche Welle
Daniel Scheschkewitz/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο