Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Το Διδακτορικό Διπλωμα της Μέρκελ στην Κβαντομηχανική προφανώς έχει οξύνει το νου της αρκετά και καταφέρνει με τις αποφάσεις της να επιβάλλεται ακόμη και στον Πρόεδρο Ομπάμα. «Η Μέρκελ εναντιώθηκε στον Ομπάμα», «Η Μέρκελ ρυθμιστής του παιχνιδιού», «Απώλεια του κύρους του Ομπάμα», είναι ο απόηχος της συνόδου κορυφής στη Σεούλ σε τίτλους μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt διατυπώνει με σαφήνεια τα συμπεράσματά της: «Έστω και αν είναι υπερβολικό να μιλάμε για απομόνωση των ΗΠΑ στη σύνοδο των 20, είναι οφθαλμοφανές πως η άλλοτε υπερδύναμη καταφέρνει πια να συσπειρώνει ελάχιστα τους εταίρους της.

Στη σύνοδο κορυφής της Σεούλ οι εταίροι των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές, σε φιλικό τόνο, ότι μπορεί οι Αμερικανοί να έχουν κάποια άποψη για τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις. Πρόκειται για νέο ύφος που αντικατοπτρίζει την μετατόπιση του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων.

Μετά τη Σεούλ οι ΗΠΑ δεν μπορούν πια να διεκδικούν αναντίρρητα τον ρόλο της μοναδικής υπερδύναμης.»

Η Μέρκελ κατάφερε να επιβληθεί
Η ιταλική La Stampa με τίτλο «Η Μέρκελ ρυθμιστής του παιχνιδιού» σημειώνει: «Είναι όντως επιδέξια η κ. Μέρκελ; Ασφαλώς τη συγκεκριμένη στιγμή παίζει καθοριστικό ρόλο και η συγκυρία. Αλλά η κ. Μέρκελ έχει την απαιτούμενη ισχύ για να επιβληθεί και το γνωρίζει.

Η Γερμανία είναι ένας ισορροπημένος γίγαντας: έχει τακτοποιημένα τα ταμεία της και έχει ανακάμψει οικονομικά από τις αναταράξεις της επανένωσης. Επίσης η γερμανική διοίκηση είναι μια μηχανή που τα γρανάζια της λειτουργούν καλά. Tο ίδιο και η γερμανική διπλωματία, έστω και αν δεν διαθέτει ιδιαίτερη φαντασία, λειτουργεί αποτελεσματικά και ρεαλιστικά, όταν αναζητούνται ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί στα παρασκήνια των συνόδων. Και η Γερμανία δεν θέλει να παραιτηθεί απ’ αυτή την πρωτοκαθεδρία, έστω κι αν βλάπτει τον ‘ιερό’ ευρωκεντρισμό που υιοθέτησε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει: «Στη σύνοδο κορυφής των 20 οι ΗΠΑ ήταν περιέργως απομονωμένες. Η Ουάσιγκτον κατάφερε να προκαλέσει ανησυχίες σε όλους τους σημαντικούς της εταίρους. Η ιστορία άρχισε με την αμερικανική κεντρική τράπεζα που αποφάσισε να διοχετεύσει φθηνό χρήμα στην αγορά. Αυτή η απόφαση ερμηνεύθηκε από όλους σαν πρόθεση υποτίμησης του δολαρίου και επομένως σαν έναυσμα για έναν νέο πόλεμο νομισματικών ισοτιμιών.

Φαίνεται δηλαδή σαν να αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στραφούν εναντίον όλων των υπολοίπων χωρών του κόσμου. Και στη Σεούλ έδωσαν την εντύπωση ότι έχασαν την αδιαμφισβήτητη αυθεντία τους.»

Deutsche Welle

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο