Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν στόχο να καταστήσουν το ΝΑΤΟ πιο ευέλικτο αλλά και πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερες Φογκ Ράσμουσεν:

“Αδύναμες χώρες στην άλλη άκρη του κόσμου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κατάσταση ασφαλείας στις χώρες μας. Μπορούν να αποτελέσουν κοιτίδες τρομοκρατίας, ναρκωτικών, εμπορίου όπλων και λευκής σαρκός. Το Αφγανιστάν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα”.

Μολονότι η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα δεν φαίνεται να βελτιώνεται, το ΝΑΤΟ επιμένει στο στόχο να έχει αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μπορεί να φροντίσει η ίδια η χώρα για την ασφάλειά της. Υψηλόβαθμοι νατοϊκοί αξιωματούχοι εκφράζουν πάντως την αντίθεσή τους στο ακολουθούμενο χρονοδιάγραμμα εκτιμώντας ότι η παρουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν παραμένει ισχυρή.

“Ο Ψυχρός Πόλεμος όντως τελείωσε”

Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε πιέσει άλλωστε και ο γγ Ράσμουσεν: “Η αντιπυραυλική ασπίδα θα φέρει τους συμμάχους πιο κοντά. Επίσης, τείνοντας χείρα συνεργασίας προς τη Ρωσία, έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας για το σύνολο του ευρωατλαντικού χώρου”.
Υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας είχε ταχθεί στο προοίμιο, μεταξύ άλλων, και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Το αποτέλεσμα της Συνόδου φάνηκε τώρα να την ικανοποιεί ιδιαίτερα: “Το γεγονός ότι συζητούμε με τη Ρωσία την κατάσταση ασφαλείας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι ένα απίστευτα σημαντικό βήμα το οποίο θα μπορούσε να δείξει, τρόπον τινά, ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχουν όντως τελειώσει”.

Βασικές προτεραιότητες του νέου στρατηγικού δόγματος είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ένοπλων φονταμενταλιστικών ομάδων.

“Το στρατηγικό δόγμα”, είπε ο κ. Ράσμουσεν, “δεσμεύει το ΝΑΤΟ να συμβάλει στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Την ίδια ώρα συγκρατούμε ότι όσο υπάρχουν πυρηνικά στον κόσμο, τόσο και το ΝΑΤΟ θα διαθέτει πυρηνικά όπλα”.

Deutsche Welle

Christoph Hasselbach / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Κάντε ένα σχόλιο