Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων οι ελληνικές αστυνομικές αρχές “κακοποιούν κρατούμενους και λαθρομετανάστες”.
Η έκθεση αφορά στην 9η επίσκεψη στην Ελλάδα της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης Συμπεριφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης που έγινε κατόπιν επιτόπιας έρευνας και αξιολόγησης από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Τα μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν αστυνομικά τμήματα, συνοριακά φυλάκια, κέντρα μεταγωγών, κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και φυλακές. Στις 90 συνολικά σελίδες της έκθεσης η επιτροπή δίνει μια ζωφερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί πίσω από τους τοίχους των κρατητηρίων.

Με την έκθεση καταγράφονται περιστατικά άσκησης σωματικής βίας από την Ασφάλεια, σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως τα πέλματα ή τα δάκτυλα και κακοποίηση που δεν διαφέρει και πολύ από τα βασανιστήρια. Αναφέρονται π.χ. καταγγελίες ότι κατά τη διάρκεια ανάκρισης αστυνομικοί τύλιξαν το κεφάλι του με πλαστική σακούλα καθώς και για εικονικό βιασμό.

Η επιτροπή ζητά την κατάργηση του κολπικού ελέγχου στις γυναικείες φυλακές Θηβών και Κορυδαλλού, με εξαίρεση μόνον τις φορές ο έλεγχος θεωρείται απολύτως απαραίτητος.

Η επιτροπή κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι επιτρέπει την ατιμωρισία των υπευθύνων επειδή δεν προχωρά στην θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου, για να προσαχθούν οι επίορκοι αστυνομικοί.

Μικρές και μεγάλες πόλεις είναι επίσης δακτυλοδεικτούμενες για την ανθυγιεινή και απάνθρωπη κατάσταση στα κέντρα κράτησης: Σιδηρόκαστρο, Σουφλί, Ξάνθη, Χίος, αλλά και Πάτρα, Άμφισσα και το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας στην Αθήνα.

Όλα κρατητήρια, φυλακές, κέντρα είναι υπερπλήρη και έτσι επιδεινώνονται οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι ανεπίτρεπτες από ανθρωπιστική άποψη για μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, υπογραμίζει η έκθεση.

Deutsche Welle

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Σχόλιο του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων

Τα στοιχεία αυτά θυμίζουν τον ξένο που μπήκε παράνομα στο σπίτι των νοικοκύρηδων και αφού εγκαταστάθηκε όπου του άρεσε τώρα παραπονείται διότι δεν έχει καθαρές πετσέτες και σεντόνια. Αποκλείεται ορισμένα μεμονομένα περιστατικά να εκφράζουν και να αντιπροσωπεύουν τη συμπεριφορά του συνόλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κάντε ένα σχόλιο