Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λη Μιούνγκ Μπάκ, ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να προστατέψει μικρό νησί της χώρας του από την επίθεση των Βορειοκορεατών την περασμένη εβδομάδα.

Σε σύντομη τηλεοπτική ομιλία του σήμερα, ο κ. Λη χαρακτήρισε την επίθεση της Βόρειας Κορέας απάνθρωπο έγκλημα και επεσήμανε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει το τίμημα ενδεχόμενων περαιτέρω προκλήσεων. Ο κ. Λη έχει επίσης ζητήσει απ’ την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Βόρεια Κορέα για να πείσει την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την κινεζική πρόταση για έκτακτες συνομιλίες με θέμα την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά πρόσθεσε ότι οι εξαεθνείς συνομιλίες δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σεβαστεί την συνθήκη εκεχειρίας του 1953 με την οποία τελείωσε ο Κορεατικός Πόλεμος.

Πάντως αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις πραγματοποιούν τετραήμερες ασκήσεις με «πραγματικά πυρά» ανοιχτά της Κορεατικής χερσονήσου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα γυμνάσια αυτά είχαν προγραμματιστεί πριν τις τελευταίες ενέργειες της Βόρειας Κορέας, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει καταδικάσει τις στρατιωτικές ασκήσεις χαρακτηρίζοντας τες προσπάθεια κήρυξης πολέμου.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο