Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι αν το Κογκρέσο δεν επικυρώσει φέτος την συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών οπλοστασίων που επετεύχθη με τη Ρωσία, θα θέσει σε κίνδυνο την Αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν αναφέρει ότι χωρίς την επικύρωση της νέας συνθήκης, οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα τρόπο να επιβεβαιώσουν το στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι μη επικύρωση της συνθήκης θα αποδυναμώσει την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που διαθέτουν το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη.

Ο κ. Μπάιντεν προέβη σ’ αυτό το σχόλιο μετά από δήλωση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Τζον Κάιλ, ο οποίος είπε ότι δεν πιστεύει πως η Γερουσία θα πρέπει να εξετάσει το θέμα της συνθήκης φέτος. Δεν υπάρχει χρόνος για επίλυση των διαφορών ως προς την Συνθήκη μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω του φόρτου εργασίας της Γερουσίας, σημείωσε ο κ. Κάιλ.

Η συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, από τον περασμένο Απρίλιο.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο