Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία σ’ ολόκληρο τον κόσμο η οποία και ξεχωρίζει 8 χώρες όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική. Οι χώρες αυτές είναι η Βιρμανία, η Κίνα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι πληροφορίες από την Κίνα αναφέρουν ότι οι αρχές καταδιώκουν βουδιστές μονάχους, χριστιανικές ομάδες, και Ουιγούρους Μουσουλμάνους. Η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι αυταρχικά καθεστώτα και βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες σε διάφορα σημεία του κόσμου απειλούν την θρησκευτική ελευθερία.

Στις χώρες που η κατάσταση είναι ανησυχητική, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη Βόρεια Κορέα όπου επικρατεί «εξαιρετικά λίγος» σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία, ενώ στο Ιράν συνεχίζει να επιδεινώνεται η κατάσταση στο θέμα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεία στο Ιράκ ασκούν «πολύ μεγάλες πιέσεις» σε άτομα και ομάδες για να ενστερνιστούν ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ και ότι η βία επηρεάζει την δυνατότητα των πιστών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Για την Ευρώπη η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πολλές χώρες επέβαλλαν σκληρούς περιορισμούς στη θρησκευτική έκφραση μέσα στο χρόνο που πέρασε.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάικλ Πόσνερ, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απαγόρευση του πλήρους καλύμματος της κεφαλής σε δημοσίους χώρους για τις Μουσουλμάνες στην Γαλλία, και σε νέο νόμο στη Ελβετία που απαγορεύει την ανέγερση νέων μιναρέδων.

Ο κ. Πόσνερ δήλωσε ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ ζητά από τους ευρωπαίους να πάρουν κάθε μέτρο που χρειάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης με τους μουσουλμάνους.

Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει σημειωθεί αλλαγή σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, όμως ομάδες μη Ορθοδόξων χριστιανών αντιμετωπίζουν εμπόδια και νομικούς περιορισμούς. Μέλη θρησκευτικών ομάδων ανέφεραν παρενοχλήσεις ιεραποστόλων τους από αστυνομικούς. Επίσης δεν έχουν εκδοθεί άδειες για την λειτουργία νέων τόπων λατρείας από το 2006.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επίσης αναφέρουν πολλαπλά επεισόδια παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και διακρίσεων λογω θρησκείας. Ορισμένοι πολίτες οι οποίοι δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαμαρτύρονται ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία και ότι πολλοί συμπολίτες τους δεν τους θεωρούν Έλληνες, αναφέρει η έκθεση. Σημειώθηκαν επίσης αντισημιτικά επεισόδια σε συναγωγή της Κρήτης. Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος προέβη σε μέτρα για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου με την Αγγλικανική εκκλησία και άλλα θρησκευτικά δόγματα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Για την Κύπρο η έκθεση αναφέρει ότι σημειώθηκαν λίγα επεισόδια διακρίσεων λογω θρησκείας, αλλά επίσης ελήφθησαν και μέτρα για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, θεωρείται χώρα όπου η θρησκευτική ελευθερία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Όμως η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στη διοίκηση των εκκλησιών. Ένας από αυτούς είναι ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, παρά την έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για αναίρεση του συγκεκριμένου κανονισμού, o οποίος απειλεί τη βιωσιμότητα του Πατριαρχείου. Η απουσία επίσημης απάντησης από μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης επέτρεψε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το διορισμό 6 μελών στην Ιερά Σύνοδο που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της υπηκοότητας, αναφέρει η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επίσης παραδέχτηκαν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 δεν αναφέρεται στο θέμα της οικουμενικότητας του Πατριάρχη. Στα πλαίσια επίσημης επίσκεψή του τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε «ότι η κυβέρνησή του δεν έχει πρόβλημα με τον όρο Οικουμενικό», σημειώνεται στην έκθεση.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο