Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Έγγραφα wikileaks Ελλάδα Η διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks άρχισε τη δημοσιοποίηση 250.000 εγγράφων του αμερικανικού υπ. Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων φαίνεται έτσι πώς Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν τους πολιτικούς και την πολιτική άλλων χωρών.

‘Είναι μια καταστροφή για την αμερικανική διπλωματία’. Έτσι ξεκινά το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ενός από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βασίζεται στα έγγραφα της διαδικτυακής πλατφόρμας Wikileaks. Το υλικό αποκαλύπτει πώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν και κρίνουν πολιτικούς και πολιτικές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για παράδειγμα φέρεται ως ανεπαρκής, υπερόπτης και επιθετικός και εκτιμάται ότι έχει ακόμα να μάθει πολλά για να ανταποκριθεί στο αξίωμά του. Η Γερμανίδα καγκελάριος αποκαλείται ‘Αγκελα Τεφλόν Μέρκελ’, από τη γνωστή αντικολλητική ουσία με την έννοια ότι ‘δεν ιδρώνει το αυτί της’, δεν θεωρείται τολμηρή και δεν διαθέτει φαντασία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρείται στενός σύμμαχος των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πληροφοριοδότες και ένας εξ αυτών, ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ένα νευρωτικό γέρο που βλέπει παντού απειλές. Ο κατάλογος των αξιολογικών κρίσεων των Αμερικανών διπλωματών για πολλούς Γερμανούς πολιτικούς είναι μακρύς.

Παροτρύνοντας τους Άραβες κατά του Ιράν

Το Spiegel δεν αναφέρεται όμως μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε μια σειρά κρατών, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Σε ‘διαδραστικό χάρτη’ στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού αναφέρεται ότι για την Ελλάδα υπάρχουν μυστικά έγγραφα της περιόδου 1966-2010, 1313 από την Αθήνα και 72 από τη Θεσσαλονίκη, με διάφορες διαβαθμίσεις μυστικότητας. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν συνεργάτες των ΗΕ και ζητούσαν από αραβικές χώρες να προχωρήσουν στην καταστροφή ιρανικών πυρηνικών εργοστασίων. Για την Τουρκία αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά περιστοιχιζόμενος από μια ομάδα ανίκανων συνεργατών, ότι η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν προς ένα μέλλον με ισλαμικό χαρακτήρα και ότι έχει χάσει το τρένο της Ευρώπης.

Δημοσιοποίηση πεπραγμένων

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα αναφέροντας ότι αυτού του είδους οι αποκαλύψεις πλήττουν καίρια την εικόνα των ΗΠΑ. Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε πως οι εν λόγω αποκαλύψεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και να πλήξουν την εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απευθυνόμενος χθες μέσω βίντεο σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία υπερασπίστηκε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων και απέρριψε την αμερικανική κριτική: «Το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών αντιλαμβάνεται ότι είμαστε ένας υπεύθυνος οργανισμός. Προσπαθεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση επικαλούμενο ότι για λόγους υπευθυνότητας δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε τίποτα αλλά θα ήταν σαν μην έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά που το ίδιο έχει κάνει».

Spiegel / DPA / DW / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Κάντε ένα σχόλιο