Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οι ένοπλες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν μάλλον δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2014, αλλά η παράδοση αρμοδιοτήτων στις αφγανικές δυνάμεις θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2011.

Ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πακιστάν ότι συνειδητοποιεί πως επικρατεί σύγχυση στην περιοχή για την θέση των ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι η προσήλωση της Ουάσιγκτον στη Νότια Ασία είναι μακροχρόνια και σταθερή.

Ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε επίσης ότι η έναρξη της  απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα αρχίσει το Ιούλιο του 2011 και ότι ένας σημαντικός αριθμός στρατευμάτων θα έχει απομακρυνθεί μέχρι τα τέλη του 2014.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Χόλμπρουκ αφού ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε από τις ΗΠΑ τη μείωση του μεγέθους και της έντασης των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων και τον περιορισμό των παρεμβάσεων στην καθημερινή ζωή των Αφγανών.  Σε συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι θέλει να σταματήσουν οι νυκτερινές επιδρομές από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ανταρτικού κινήματος στην περιοχή.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο