Σημαντικό στέλεχος της Αμερικανικής Γερουσίας, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζο Λήμπερμαν, δήλωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν κι άλλες δίκες υπόπτων για τρομοκρατία σε αμερικανικά ποινικά δικαστήρια.

Σε δηλώσεις του στη ΦτΑ, ο κ. Λήμπερμαν που ηγείται και τις Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, επεσήμανε ότι η αθώωση σε 279 απ’ τις 280 κατηγορίες του πρώτου κρατουμένου απ’ το Γκουαντάναμο που δικάστηκε σε πολιτικό δικαστήριο των ΗΠΑ, αποτελεί «θανατική καταδίκη» όπως είπε χαρακτηριστικά, για την προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο κ. Λήμπερμαν είπε επίσης ότι η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην υπόθεση του Τανζανού Αχμέντ Γκαϊλάνι, θα καταστήσει πολύ δύσκολο το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ενόρκων στη Νέα Υόρκη καταδίκασε τον Γκαϊλάνι για μόνο μια απ’ τις 280 κατηγορίες σε βάρος του για συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

Ο Γκαϊλάνι καταδικάστηκε μόνο για συνομωσία με στόχο την καταστροφή αμερικανικής περιουσίας με εκρηκτικό μηχανισμό, κακούργημα που επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 20 ετών.

Πάντως η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, υπεραμύνθηκε της δικαστικής απόφασης δηλώνοντας στη ΦτΑ ότι δείχνει πως το αμερικανικό δικαστικό σύστημα είναι ανεξάρτητο και σκεπτόμενο.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο