ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκεί που περιμέναμε όλοι ότι από την Δευτέρα θα μπούμε σε μια νέα οικονομική μιζέρια και μέτρημα με τη μεζούρα τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ, τι θα γίνει με τα νοσοκομεία, τι θα γίνει με τον ΟΣΕ, τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, βλέπουμε ότι από χθες αρχίζει να ανοίγει το παιχνίδι στην Ευρώπη, να επιτίθεται ευθέως στη Γερμανία, να λέει όλα αυτά που πιστεύαμε και δεν μπορούσαμε να τα πούμε οι υπόλοιποι αυτό το διάστημα και να δίνει μια αισιόδοξη νότα. Όχι πως θα αλλάξει τίποτα σε όλα τα άλλα.

Και οι ΔΕΚΟ πρέπει να μαζευτούν και τα νοσοκομεία πρέπει να μαζευτούν και κάποια απ’ αυτά να κλείσουν και ό,τι πρέπει να γίνει στη χώρα θα γίνει. Όμως, το παιχνίδι αποκτά νέα διάσταση ευρωπαϊκή. Και γι’ αυτό θέλω ακριβώς τη γνώμη σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέσατε πολύ σωστά το θέμα, απλώς θα ήθελα να κάνω μια μικρή χρονική διόρθωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου είδε τη μεγάλη εικόνα και τα μεγάλα στρατηγικά διακυβεύματα πολύ πιο μπροστά από την περασμένη άνοιξη, όταν ουσιαστικά ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά η πηγή των μεγάλων προβλημάτων νομισματικής και οικονομικής αστάθειας, βρίσκονται στην Ευρώπη, στην ελλειμματική αρχιτεκτονική, στη βάση της οποίας δημιουργήθηκε η ευρωζώνη, το ευρώ και γενικότερα οι ενδοευρωπαϊκές σχέσεις με κυρίαρχο τη Γερμανία, όπως φέρεται καθημερινά και με θύματα –να το πω έτσι ανοιχτά- τις περιφερειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ένα μοντέλο το οποίο, ουσιαστικά, εξυπηρέτησε και συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Πάμε, δηλαδή, σε μια γερμανική Ευρώπη, ενώ ο στόχος όλων στο πλαίσιο της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ήταν να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή Γερμανία.

Θα γίνουν σημαντικές στρατηγικές ανατροπές στην Ευρώπη, εάν δεν υπάρξει μια ενιαία ολοκληρωμένη στρατηγική -τα στοιχεία της οποίας διατυπώνει καθημερινά με τόλμη και θάρρος ο Παπανδρέου- στην κατεύθυνση της δημιουργίας του πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στη διαμόρφωση μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης, στην κοινή πολιτική στα οικονομικά θέματα, στην κοινωνική πολιτική, στη φορολογική πολιτική της Ευρώπης.

Η Ευρώπη όπως οικοδομείται, είναι ελλειμματική και αυτά τα σοβαρά ελλείμματα πληρώνουμε σήμερα ως χώρες, πέρα από τα δημοσιονομικά και το έλλειμμα δημοσίου χρέους. Και αν δεν υπάρξει μια ανατροπή σε αυτή τη θεσμική αρχιτεκτονική, θα πληρώσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, ο Παπανδρέου σας ξάφνιασε; Αυτό που έκανε ήταν ξαφνικό. Κανείς δεν το περίμενε. Ήξερε κάποιος ότι θα πάει εκεί πέρα και μάλιστα ως Πρόεδρος της Διεθνούς και όχι ως Πρωθυπουργός και θα χτυπήσει στην καρδιά του θέματος;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γνώριζα τον προβληματισμό και τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου. Από τις αρχές του 2010, τον απασχολούσε η μεγάλη εικόνα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα προβλήματά του, η απουσία δημοκρατικού ελέγχου των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και συγχρόνως η μεγάλη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει αντίβαρα σε αυτή τη μονομέρεια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Άρα η σημερινή του παρέμβαση έρχεται σε ευθεία συνέχεια του μεγάλου προβληματισμού και των πρώτων κινήσεων που είχε κάνει ήδη από την περασμένη άνοιξη, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των οικονομιών που προκύπτει ότι έχουν προβλήματα και ανισορροπίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη μεγάλη εμπειρία σας στα Ευρωπαϊκά, έχετε θητεύσει χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών δίπλα από τον Γιώργο Παπανδρέου ως εκπρόσωπος, ξέρετε πολύ καλά την Ευρώπη. Το ένστικτο και η πληροφόρησή σας τι λέει; Στο τέλος τι από τα τρία πράγματα θα συμβούν; Γιατί τρία πράγματα θα συμβούν. Είτε η Μέρκελ θα πετύχει το σχέδιό της να διώξει το νότο από το ευρώ, είτε θα φύγει η ίδια από το ευρώ, είτε θα πάμε στη σοβαρή λύση την ευρωπαϊκή αυτή που επιδιώκουμε κι εμείς και απ’ ό,τι φαίνεται και η Γαλλία που είναι σοβαρή και μεγάλη κεντρική ευρωπαϊκή δύναμη, για ενιαία οικονομική διακυβέρνηση με ευρωομόλογα και πιο φθηνό ευρώ. Μία από τις τρεις λύσεις θα έχουμε. Θα συμβεί το καλό σενάριο, ή τα δύο κακά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέσατε σωστά τα τρία εναλλακτικά σενάρια. Εύχομαι και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται πυρετωδώς ο Πρωθυπουργός, να υλοποιηθεί το τρίτο σενάριο που διατυπώσατε.

Πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Να δούμε τον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς και τις μεγάλες αδυναμίες που διακρίνουν σήμερα τις επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει ένας ισχυρός πόλος που θα μπορέσει να αντικρούσει τη Γερμανία, ή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ισορροπίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί και να διαμορφώνεται, γιατί σήμερα δεν φοβάται μόνο η Ελλάδα, φοβούνται και άλλες χώρες οι οποίες δεν έχουν ούτε τη διαφθορά της Ελλάδας, ούτε το άθλιο κράτος της Ελλάδας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το ευχόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Βλέπουμε αδύναμες κυβερνήσεις να παλεύουν στο μοναχικό τους δρόμο για να σώσουν ό,τι μπορούν από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και γενικότερα από τα προβλήματα που παράγει καθημερινά η Οικονομική και Νομισματική Ένωση και η πολιτική της Γερμανίας.

Εύχομαι να δημιουργηθεί μια μεγάλη δυναμική, με αφετηρία τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου, έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές, ακόμα και στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Αλλαγές όχι στην κατεύθυνση που θέλει η Γερμανία, αλλά σε αυτή που χρειάζεται πραγματικά, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, να βρουν την αναγκαία δυναμική, ώστε να μπορέσουν, ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανατροπές και τον ακήρυχτο νομισματικό και οικονομικό πόλεμο που συμβαίνει στο παγκόσμιο σύστημα. Μακάρι να συμβεί αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ. Πάντως αισθάνομαι μετά από πολύ καιρό ότι είναι η πρώτη ημέρα που βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Μέσα σε αυτή τη θολούρα που υπάρχει τον τελευταίο ένα χρόνο και είμαστε όλοι μπερδεμένοι και περισσότερο οι πολίτες, αρχίζουμε πια να τακτοποιούμε πολιτικοί και δημοσιογράφοι τα πράγματα. Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια τα πολιτικά πια στην Ευρώπη, ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό σενάριο και για ποιο ακριβώς παλεύει η χώρα μας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να μας αδικήσετε. Αλλά τον προβληματισμό αυτό και ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης, τον έχουμε διατυπώσει από τις αρχές του 2010, αντιλαμβανόμενοι τις μεγάλες προκλήσεις και τα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Δεν ήθελα να σας αδικήσω. Λέω τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει στην κοινωνία τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς. Εκεί ακριβώς είναι η μήτρα που παράγονται τα προβλήματα των ανισορροπιών της Οικονομικής και Νομισματικής αστάθειας στην Ευρώπη. Και όσο δεν τα αντιμετωπίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, παρά τις επιμέρους παρεμβάσεις, θα συνεχίζεται όλη αυτή η ανισορροπία και η οικονομική και νομισματική κρίση στην Ευρώπη.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και τώρα θα φανούν οι ηγέτες στην Ευρώπη, πραγματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Υπουργέ. Πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ξανά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με μεγάλη χαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ, Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη στο ΡΣ ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Γ. Πολίτη & Γ. Μαλούχο

Κάντε ένα σχόλιο