Η κυβέρνηση του Ισραήλ μελετά τα κίνητρα που προσέφεραν οι ΗΠΑ με στόχο τρίμηνο μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, μια ενέργεια που σχεδιάστηκε για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους παλαιστίνιους.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το μορατόριουμ δεν θα επηρεάσει την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδιο για την κατασκευή 1.300 νέων διαμερισμάτων.

Ο κύριος Νετανιάχου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Το σχέδιο προβλέπεται να περιέχει την πώληση στο Ισραήλ 20 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου στελθ.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή αποκάλεσε την μελέτη της πρότασης από την κυβέρνηση του Ισραήλ «εποικοδομητικό βήμα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες σύντομα.

Ωστόσο, η πρόταση έχει επικριθεί όχι μόνο από τους παλαιστίνιους, που θέλουν να περιλαμβάνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ στο μορατόριουμ, αλλά και από την δεξιά πτέρυγα της Ισραηλινής κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης θα επιδείξει ανικανότητα αντίστασης στις πιέσεις των ΗΠΑ.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο